Byggstoppet kräver en kriskommission

Sveriges byggsektor: Politikerna måste ta sitt ansvar i krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-23

Stigande kostnader gör att bostadsbyggandet har stannat av. Vi kräver att politikerna tar sitt ansvar och startar en kriskommission för att långsiktigt lösa byggkrisen och bostadsbristen, skriver aktörer från hela samhällsbyggnadssektorn.

DEBATT. Det kraftiga fallet i bostadsbyggandet leder inte bara till problem för många familjer och företag - det riskerar också spä på en redan dalande konjunktur som får konsekvenser i hela samhället.

Aktörer för hela samhällsbyggnadssektorn kräver nu att politikerna tar sitt ansvar och startar en kriskommission för att långsiktigt lösa byggkrisen och bostadsbristen.

 

Både Sveriges väder och ekonomi går mot kallare tider. Kraftigt stigande ränte-, drift- och materialkostnader fortsätter sätta hård press på svenska hushåll och på företag. Många har svårt att få ekonomin att gå runt.

Byggbranschen och bostadsbyggandet påverkas i hög grad.  

Redan i dag finns ett uppdämt underskott på nästan 200 000 bostäder i Sverige och därmed en kraftig bostadsbrist som är påtaglig för alla de familjer som bor trångt, de unga som inte kan flytta hemifrån för jobb och studier eller för de kvinnor som inte kan flytta ifrån en våldsam man.  

 

Hela 80 procent av landets befolkning bor i kommuner som har ett underskott på bostäder. Enligt Boverket behövs över 67 000 nya bostäder byggas varje år till 2030 för att inte bostadsbristen ska förvärras.

I det läget så har det senaste året inneburit en tvärnit i bostadsbyggandet. Under år 2023 halverades byggandet jämfört med år 2022.

Nu byggs inte ens hälften av bostäderna som krävs för att bostadsbristen inte ska förvärras ytterligare. Utsikterna för år 2024 ser minst lika dystra ut.  

 

Bostadsbristen påverkar tusentals och åter tusentals människor. Den drabbar inte bara individer och familjer utan får även stora konsekvenser för hela samhällsutvecklingen. Företagens tillväxt bromsas då människor inte kan flytta dit jobben finns. Den gröna industrialiseringen hotas, och arbetstillfällen förloras.

Om vi inte kommer tillbaka till ett bostadsbyggande i takt med behoven kommer det få stora negativa konsekvenser för hela samhället under lång tid. 

 

När byggbranschen bromsar in så smittar det av sig på fler branscher. Att en byggarbetare skapar jobb för tre andra personer är en gammal sanning som fortfarande stämmer.

En ökad arbetslöshet inom byggbranschen riskerar därmed att sprida sig över hela arbetsmarknaden.  

 

När byggandet dyker sprider sig även osäkerheten i branschen och det finns en reell risk att många byggnadsarbetare väljer att lämna för andra jobb eller i värsta i arbetslöshet. En förödande utveckling som skulle leda till enorma problem när konjunkturen väl vänder.

Läxan från 90-talskrisen är att många av de då över 20 000 byggnadsarbetare som lämnade branschen aldrig återkom och branschen förlorade en hel generation av kompetens. 

 

Det är tydligt att den rådande bygg- och bostadskrisen både drabbar den enskilde såväl som hela samhället. Därför kräver vi handlingskraft från politiken.  

Vi som skriver den här debattartikeln representerar alla delar av samhällsbyggnadssektorn. Vi har olika ingångsvärden och förhållningssätt till vad som behöver utvecklas på bostadsmarknaden - men är alla överens om att dagens situation är ohållbar och att det kräver en kraftsamling. 

Vi ser med oro över att det politiska ansvaret tryter. Därför kräver vi att politiken lyssnar på branschen och startar en kriskommission med syfte att ta fram skarpa åtgärder för att vända byggkrisen och öka bostadsbyggandet snarast möjligt. 


Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen 
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads 
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen 
Anders Nordstrand, vd Sveriges allmännytta 
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB 

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln