Säg ifrån Löfven – innan det blir krig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-08-19

Debattörerna: Dags att Sverige erkänner Västsahara – och säger ifrån när Marocko bryter mot folkrätten

Västsaharierna har respekterat vapenvilan i 25 år – samtidigt som marockanska regimen systematiskt fängslat, torterat och mördat ett stort antal människor. Det är dags att Sveriges regering säger ifrån, skriver debattörerna.

DEBATT. Marocko har en enorm och effektiv propaganda- och påtryckningsapparat, vars påverkan sträcker sig mycket långt. Ett exempel finns i nyhetstexten om Marockos brott mot vapenvilan, som TT skickade ut under tisdagen den 16 augusti. Den avslutas med meningen:

”Tanken är att befolkningen ska få folkomrösta om områdets framtid, men parterna har aldrig kunnat enas om reglerna för en sådan omröstning.”

Det är ren och skär historieförfalskning, och det hade varit intressant att veta hur den meningen smugit sig in i TT:s nyhetstext.

För det första har den här konflikten inte två jämbördiga parter, så som texten får det att låta.

För det andra är det ett välkänt och verifierbart faktum att det är Marocko som vägrar genomföra omröstningen. Inför Marockos 40-årsfirande av ockupationen uttalade den marockanska kungen Mohammed VI under officiella former sin avsikt att Västsahara ska tillhöra Marocko "till tidernas slut". Det är svårt att ”enas om reglerna” då.

Ett annat exempel är när Marocko på olika sätt uppvaktade Sverige för att förhindra ett erkännande av Västsahara, vilket helt skamlöst skedde inför öppen ridå.

IKEA-varuhus skulle stoppas och minderåriga marockanska pojkar på Stockholms gator ville varken Marocko eller Sverige kännas vid.

Och inte minst behövdes Arabförbundets stöd för att välja in Sverige i FN:s säkerhetsråd. Nu fick Sverige en plats i säkerhetsrådet, och "ärendet" med de så kallade gatubarnen verkar ha löst sig det också. Är det inte dags för Sverige att börja föra sin egen politik nu?

Sedan 1991 råder vapenvila i Västsahara. Den vapenvilan har västsaharierna respekterat i 25 år, samtidigt som den marockanska diktaturregimen systematiskt fängslat, torterat och mördat ett stort antal människor.

Förföljelserna pågår fortfarande i detta nu. Trots det har västsaharierna respekterat vapenvilan.

En 270 mil lång mur har byggts genom öknen. Den omges av 7-8 miljoner landminor, vilket är rekord på denna planet. Den har delat på familjer vars medlemmar inte fått träffa varandra på 40 år, då ockupationen och kriget inleddes. Trots det har västsaharierna respekterat vapenvilan.

Vapenvilan bygger på premissen att västsaharierna själva ska få folkomrösta om sin framtid. I 25 år har den marockanska diktaturen aktivt förhindrat en sådan omröstning. Trots det har västsaharierna respekterat vapenvilan.

I våras kastade Marocko ut FN:s observatörsstyrka MINURSO från det ockuperade området. Journalister som försöker resa in där utvisas omedelbart, för att förhindra att övergreppen som sker dokumenteras och blir kända för omvärlden.

Trots det har västsaharierna respekterat vapenvilan.

I början av veckan bröt Marocko mot vapenvilan genom att gå in med militärpolis i en del av det lilla landområde som fortfarande är självständigt.

Vår fråga till den svenska regeringen är denna: Vill ni att västsaharierna ska fortsätta respektera vapenvilan? Förstår ni att alla anledningar till det snart har suddats ut?

Snälla prata med varandra om det här. Och prata med era partikamrater. Många av dem vill göra något, annars hade ni väl inte i opposition kunnat driva igenom riksdagsbeslutet 2012 att Sverige ska erkänna Västsahara?

Det finns massor av saker som Sverige kan göra:

Erkänn Västsahara, det är dags!

För anständighetens skull, säg ifrån när ett land systematiskt bryter mot både FN-konventioner och folkrätt.

Avinvestera AP-fondernas pengar från företag som på olika sätt skor sig på naturresurser på ockuperat land och vatten.

Res till flyktinglägren eller till det ockuperade territoriet, prata med västsaharier och få en egen bild av läget. Många svenska politiker har gjort detta genom åren, och även regeringsföreträdare är varmt välkomna på besök. Det finns fortfarande en skola i flyktinglägren som heter Olof Palme-skolan.

Men framförallt, prata om det!

Mohamed Mayara och Mamine Hachimi,

aktiva i Equipe Media, som under täckmantel dokumenterar övergrepp i det ockuperade området

Mohamed Salem och Brahim Buhaia Ali,

grundare av Saharawi Voice, som dokumenterar villkoren i de västsahariska flytkinglägren i Algeriet

Mohamed Barkan,

tidigare fängslad aktivist från ockuperat område, numera bosatt i Sverige

Johanna Azar,

föreningschef för Emmaus Björkå, som arbetar med stöd till Equipe Media och Saharawi Voice

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.