I en orolig tid måste Sverige hålla samman

Magdalena Andersson: Det är när vi hjälps åt som vi är som starkast

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-01

Vi lever i en tid där demokratin är hotad både inifrån och utifrån av splittrande krafter. Det här går att möta. Genom ökad samhällsgemenskap har vi byggt samman vårt land. Vi kan göra det igen, skriver Magdalena Andersson i dag på första maj.

DEBATT. I år samlas socialdemokrater och LO-medlemmar över hela landet för att fira arbetarrörelsens gemensamma högtidsdag under parollen ”Gemensamt ansvar för Sverige”.

Första maj blir även dagen då vi socialdemokrater inleder valkampanjen inför det Europaval den nionde juni som inte kommer att likna något annat EU-val.

 

Första maj förkroppsligar kampen för frihet och demokrati. Rätten att demonstrera. Rätten att tala, trycka och tycka. Självbestämmandet. Så har det inte alltid varit. Det är en samhällsordning som svenska folket har skapat.

Och vi lever i ett på många sätt fantastiskt land tack vare alla folkrörelser som byggt Sverige till en av världens mest utvecklade demokratier.

Det är lätt att ta dessa friheter för givna. Samtidigt inte långt härifrån utkämpar tusentals ukrainska kvinnor och män en kamp för sin frihet, för sin demokrati, med livet som insats.

 

Europeiska Unionen bildades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig. Länder som länge var svurna fiender blev i stället goda grannar, och lade grunden för en historiskt lång period av fred.

Men världen har skakats om och nu rasar återigen ett invasionskrig på vår kontinent. Konturerna av ett nytt kallt krig form.

Frågan nu är inte om, utan var Ryssland ska försöka sänka den nya järnridån - och om Ryssland vinner kriget mot Ukraina, vilket europeiskt land som står näst på tur.

Därför handlar frihetskampen i Ukraina om ukrainarnas rätt till självbestämmande, frihet och demokrati – ja. Men den handlar också om oss, om svenska folkets frihet och säkerhet.

 

Det är därför vår tids definierande uppgift att Ryssland inte vinner kriget.

I en osäker omvärld vill vi socialdemokrater verka för att Europas länder ska öka sammanhållningen. Stärka stödet till Ukraina, stå starkare mot Putin och på så sätt skapa förutsättningar för framtidstro och hopp.

Vi vill att EU ska stå för stabilitet, säkerhet, demokrati och frihet. Det är vårt skydd mot osäkerhet i en förändrad värld.

Genom ökad samhällsgemenskap har vi byggt samman vårt land. Vi kan göra det igen

Samtidigt flyttar högerpopulister och auktoritära krafter fram sina positioner, ofta med stöd av och i samarbete med traditionella högerpartier, och söker splittra i såväl Sverige som Europa.

Det är därför ingen slump att den ryska regimen finansierar högerpopulistiska, europeiska politiker och göder de högerextrema propagandakanalerna med pengar och utrymme.

Nu ser vi också att högerpartier i Sverige och Europa börjar ifrågasätta stödet till Ukraina.

 

Vi lever i en tid där demokratin är hotad både inifrån och utifrån av splittrande krafter. Auktoritära och populistiska rörelser växer sig inte starka i ett vakuum.

De ser sin chans att slå rot, och ställa människa mot människa, i ett samhälle som drar sig tillbaka. Där avstånden mellan människor vidgas. Där arbetande människor hukar under bördan från skyhöga räntekostnader, samtidigt som bankerna gör rekordvinster.

Där undersköterskorna som slet med sin hälsa som insats under pandemin, nu riskerar att bli av med jobbet i sjukvårdskrisen, samtidigt som folk får sämre vård. Där vanliga skötsamma människors frihet kraftigt begränsas av gängvåldet som sprider skräck i hela områden, som dödar och förstör.

 

Det här går att möta. Sverige har tagit sig igenom osäkra tider förr.

Vårt land har tagit oss igenom ekonomiska kriser och pandemier. Slagit tillbaka otrygghet och krafter som vill splittra vår nation. Genom ökad samhällsgemenskap har vi byggt samman vårt land. Vi kan göra det igen. Med ökad trygghet och sammanhållning.

Vi vill se en ny riktning för Sverige, som prioriterar vanligt folk före skattesänkningar för de rikaste, som stakar ut en hoppfull väg framåt i en osäker tid.

 

Vår sammanhållning är avgörande för Sveriges motståndskraft i en skakig omvärld. Det är när vi håller ihop och hjälps åt som vi är som starkast. Det gäller i Sverige, men också i Europa.

Därför vill vi på första maj visa att vi kan öka sammanhållningen i Sverige och Europa. Genom respekt, rättvisa och när vi tar gemensamt ansvar för Sverige.


Magdalena Andersson, partiordförande (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.