ÅSIKT

Ni låter de rika tränga sig före i vårdkön, M

Slutreplik från Jonas Sjöstedt (V) om sjukvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Bilden är ett montage
Jonas Sjöstedt (V) svarar Moderaternas Camilla Waltersson Grönwall.

SLUTREPLIK. När väljarna rankar vården som en av de viktigaste valfrågorna försöker även moderater prata välfärd. Deras favoritfras är att de ska korta vårdköerna och säga vad man vill, de gör det inte lätt för sig, eftersom vårdköerna ringlar långa i moderatstyrda landsting.

Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg, i moderatstyrda Västra Götaland, har bland de längsta väntetiderna på akuten och i moderatstyrda Stockholm har fler kvinnor i värkarbete än på nio år skickats till grannlandstingen för att få föda barn.

Camilla Waltersson Grönwall, socialpolitisk talesperson (M) envisas dock och har i ett svar på vår artikel om satsningar på förlossningsvård som Vänsterpartiet drivit igenom i budgetförhandlingarna med regeringen, kommit fram till att det är Vänsterpartiets fel att vårdköerna är långa.

”Jonas Sjöstedts parti har aktivt stöttat en socialdemokratiskt ledd regering som har höjt skatterna med 60 miljarder kronor, men ändå misslyckats med att ge alla en sjukvård som det går att lita på. Sedan 2014 har köerna till vården fördubblats.”

Nej, de långa vårdköerna beror knappast på Vänsterpartiet utan på att vårdbehovet ökat med många äldre och att vi sedan länge har svåra bemanningsproblem i vården, vilket i sin tur beror på den ohöljda marknadspolitik som tog fart när Moderaterna satt vid makten.

Då sänktes skatterna med 140 miljarder, då firade de stora vårdbolagen vinsterna, medan den offentliga vården dränerades, personalen fick springa fortare och patienter hamnade i kläm.

Vänsterpartiet gillar inte vårdköer, särskilt inte som vårdköerna också är ett uttryck för den ojämlika vården. Forskaren John Lapidus visar specifikt hur systemet med privata sjukförsäkringar till dem som har råd riskerar att skapa en helt ny sorts köbildning, där rikare och friskare går före i kön.
Men den sortens VIP-kö tänker inte Moderaterna ändra på.

De köerna breder tvärtom ut sig ju mer vården privatiseras, välfärden skärs ner och de som kan köper sig förbi till samma offentligt finansierade vård, men med privata sjukförsäkringar.

Så när Moderaterna pratar om att korta vårdköer, samtidigt som de tänker sänka skatten med ytterligare 30 miljarder, då gäller det att se igenom de blå retorikslöjorna.

De enda vårdköer som blir kortare med Moderaterna är de köer där de med tjockast plånbok lättare kan tränga sig före.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM