Svenska högern har tappat miljöfrågan

Timbro: Regeringen vet vad den är emot men inte vad den är för

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-31

Högerns nuvarande miljöpolitik saknar visioner och präglas av idéfattigdom. Ofta säger man instinktivt nej till vänsterns förslag men saknar samtidigt egna alternativ. Därför startar vi Timbro miljöinstitut som ska ta fram en ny miljöpolitik, skriver PM Nilsson, Hanna Stenegren Simon Wakter.

DEBATT. Den borgerliga regeringen saknar effektiva miljöpolitiska idéer. Den vet vad den är emot men inte vad den är för.

Resultatet är att vänstern dominerar miljöpolitiken – så kan det inte fortsätta. Med nya Timbro miljöinstitut ska vi ska vi ta tillbaka ledartröjan och ta fram nya verktyg för en ny politik.

 

I en tid av globala miljö- och klimatutmaningar står vi inför avgörande vägval. Som förespråkare av marknadsliberala värderingar och frihetliga principer lanserar Timbro sitt nya miljöinstitut med målet att ta fram en mer genomtänkt och effektiv miljöpolitik.

En politik som både möter dagens utmaningar och drar lärdom av vårt miljöpolitiska arv från liberala ledare som Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

 

Sveriges miljöpolitik har under lång tid tagit formen av så kallad vattenmelonpolitik och förtäckt omfördelning – grönt på utsidan och rött på insidan. Denna politik domineras av tillväxtkritik och ett ifrågasättande av företagande, innovationskraft och teknik.

Ofta resulterar det i höga skatter, stora statliga subventioner, snedvridning av marknader och minskad frihet för företagande och människor.

 

Högerns nuvarande miljöpolitik saknar visioner och präglas av idéfattigdom. Ofta säger man instinktivt nej till vänsterns förslag men saknar samtidigt egna seriösa, genomarbetade alternativ.

Ur ett miljöperspektiv är både vänsterns och högerns politik undermålig. Den förstärker ojämlikhet samt är samhällsekonomiskt och resursmässigt ineffektiv genom att försätta marknadsmekanismer ur spel.

 

Vi har kort sagt politiker som tycker mer än de tänker, vilket skapar en grogrund för populism och undergräver förutsättningarna för en effektiv miljöpolitik.

Därför startar vi Timbro miljöinstitut som ska ta fram en ny miljöpolitik som är både genomtänkt och pragmatisk.

Det är dags att återvända till rötterna av den liberala miljöpolitik som bland annat formulerades av Reagan och Thatcher, som var pionjärer i att både inse marknadsekonomins roll och tidigt erkänna statens ansvar för att sätta krav och regler för allmänningar som luft och vatten.

Deras arv påminner oss om att en liberal höger är lika hård i miljöfrågor som i säkerhetsfrågor.

 

Möjligheten att effektivt genomföra politik bygger på att politiker kan erbjuda en vision om att människors liv ska bli bättre tillsammans med en trovärdig väg för att infria löftet i framtiden.

Vi måste främja lösningar som stimulerar grön teknologi, innovationskraft och företagande samtidigt som vi stärker individens frihet och garanterar ekonomisk tillväxt för att klara miljö- och klimatmål.

 

Klimat och miljö är verkligt globala frågor. Det är avgörande att vår marknadsliberala demokratiska modell vinner och är bäst på gröna lösningar. Särskilt Sverige löper stor risk att förlora kraft och tillväxt om den gröna omställningen tappar fart.

Om auktoritära länder som Kina, i stället för USA och EU, leder omställningen kommer vi och vår demokrati att tappa i attraktionskraft och våra företag att tappa marknadsandelar.

 

Genom att kombinera våra grundläggande värderingar om frihet och marknadsekonomi med en ansvarsfull och innovativ miljöpolitik, ska Timbro miljöinstitut leda Sverige mot en ljusare och grönare framtid.

Det är dags för ny miljöpolitik som inte nöjer sig med att kritisera utan som erbjuder en vision om en bättre värld och hållbara, effektiva lösningar.


PM Nilsson, vd Timbro
Hanna Stenegren, Timbro miljöinstitut och programansvarig
Simon Wakter, Timbro miljöinstitut och civilingenjör inom kärnenergiteknik

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.