Biståndet gör större skillnad utomlands

Replik från Johan Forssell om att fasa ut det biståndsfinansierade forskningsstödet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-07-03

 Jag förstår att forskare känner besvikelse. Jag är dock trygg i min bedömning att svenska biståndspengar gör större skillnad i mottagarländer, än här hemma i Sverige. Replik från biståndsminister Johan Forssell.

REPLIK. Forskning är en bärande del i att föra utvecklingen framåt. De är ett tungt skäl till varför det samlade svenska offentliga forskningsstödet under 2022 uppgick till hela drygt 50 miljarder kronor. Det kan sättas i proportion till Sveriges samlade bistånd, som uppgår till 56 miljarder, eller rättsväsendets 68 miljarder.

Av det samlade offentliga forskningsstödet fasas nu det specifikt biståndsfinansierade inom ramen för Vetenskapsrådet ut. Det berör 2,2 procent av Vetenskapsrådets anslag. 98 procent är alltså intakt.

Utfasningen sker ansvarsfullt och fram till år 2026, i syfte att inga pågående och beviljade projekt ska behöva avbrytas i förtid. Som Vetenskapsrådet själva påpekar välkomnas forskare inom utvecklingsforskning att nästa år söka finansiering inom ramen för övriga utlysningar. 

 

Jag kan trots detta förstå och har respekt för att man som forskare känner besvikelse. Just utvecklingsforskning kommer dock fortsatt även att kunna bedrivas via Sida, Folke Bernadotteakademin och Nordiska Afrikainstitutet. Enbart Sidas forskningsstrategi uppgår i år till 440 miljoner kronor. 

Ett kraftigt försämrat omvärldsläge, med ett krig i Europa, får stora effekter på många politikområden. Det gäller inte minst vårt bistånd.

Ett kraftfullt stöd till Ukraina är en uttalad prioritet. Samtidigt är de humanitära behoven enorma, vi vill utöka klimatbiståndet och har i år avsatt en särskild satsning till stöd för människorättskämpar runt om i världen. 

 

Biståndsmedel är en begränsad resurs som alltid förenas med svåra avvägningar eftersom det i grunden går till goda ändamål. Jag är dock trygg i min bedömning att svenska biståndspengar gör större skillnad i mottagarländer, än här hemma i Sverige.

Skillnad för ett hungrigt barn i Jemen, en skolintresserad tonåring i Afghanistan, en mamma under svåra förhållanden i Ukraina eller någon med stora drömmar och små möjligheter.

Jag hoppas att verksamma forskare ställer sig bakom den prioriteringen.


Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.