Ett OS behövs för att vända Sverigebilden

Replik från idrottsorganisationerna om en svensk ansökan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-20

Sju av tio svenskar stöttar en svensk OS-ansökan om vi kan göra det hållbart, kostnadseffektivt och demokratiskt. Och det är just vad vi vill göra. Replik från Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet.

REPLIK. Vi delar Skattebetalarnas uppfattning, att Sverige står inför prövande tider med hög inflation, Sverigebilden, höstens våldsvåg och en orolig omvärld.

Därför har det varit viktigt för oss att både se över förutsättningarna att arrangera tävlingarna och att göra omvärldsanalysen, för att titta på både utmaningar och möjligheter med ett OS och Paralympics.

 

Vi har stor vana av att arrangera internationella mästerskap i flera av idrotterna som ingår i vinter OS- och Paralympics.

Vi ska inte bygga nytt. Vi använder det som finns och det som ligger i planerna för regional och lokal utveckling. Det innebär att vi kan hålla nere kostnaderna och minska utsläppen med runt 80 procent jämfört med tidigare vinterspel i genomsnitt.

 

Enligt en rapport från Svenska institutet krävs det ett arrangemang av den här digniteten för att på allvar kunna vända Sverigebilden utomlands. Något som krävs, inte minst för att attrahera företag, investerare och talanger till Sverige.

Sju av tio svenskar stöttar ansökan om vi kan göra det hållbart, kostnadseffektivt och demokratiskt. Och det är just vad vi vill göra.

 

Förra veckan meddelade regeringen och samarbetspartiet att de är positiva till en fortsatt process. Tidigare har Falun, Åre, Östersund och Solna bekräftat sitt stöd och nu pågår goda dialoger med Stockholm och Södertälje.

Även näringslivet ser att spelen kan lyfta Sverigebilden och bli en motor för tillväxt. Bara under spelen väntas en turistekonomisk omsättning om 3,9 miljarder kronor ske via internationell turism. 1,6 av dessa går direkt tillbaka till staten.

Att IOK investerar 10 miljarder kronor i spelen och därmed Sverige borde välkomnas av debattörerna. Vi välkomnar Ekström och Bengtzboe till ett samtal om projektet och budgeten för att ge en fördjupad och nyanserad bild.


Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare Sveriges olympiska kommitté
Bo Sköld, generalsekreterare Sveriges paralympiska kommitté
Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.