Ge 50 000 kr till varje ung som tar studenten

Debattörerna: Staten borde skänka var och en ett ISK-konto för en rättvis start på vuxenlivet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-05

För att uppmuntra sparande – och ge alla en rättvis start på vuxenlivet – föreslår vi att staten skänker ett ISK-konto med 50 000 kronor på till alla svenska ungdomar som fullföljer sin gymnasieexamen. Detta skulle kunna finansieras inom systemet, skriver Johan Sjölander och Payam Moula.

DEBATT. Alla som gör rätt för sig förtjänar ekonomisk trygghet. En form av trygghet är att ha sparat kapital, exempelvis som buffert ifall något skulle hända.

Den borgerliga regeringen aviserade först att sparande upp till 300 000 kronor på ett investeringssparkonto (ISK) ska vara skattefritt. Förslaget återfanns sedan inte i budgeten, i stället kom en oväntad skattehöjning.

En orsak kan vara att man var orolig för den fördelningspolitiska diskussion som skulle uppstå. Vanligt folk står inför en ekonomisk kris med ökade priser och risk för kommande arbetslöshet.

Den kritiken är i sak riktig. Men samtidigt finns ett annat perspektiv som är värt att lyfta.

Det är i grunden rätt tänkt att vilja prioritera småspararna. Ett eget kapital som en buffert vid oväntade händelser, som kontantinsats till en lägenhet eller när man behöver köpa ny bil, är en trygghet för individen.

Fördelen med ISK-modellen är att den gör det enklare och mer förmånligt att spara pengar. Men problemet är att ISK i praktiken ger skattemässiga fördelar som gynnar riktigt stora förmögenheter.

ISK:s nuvarande utformning stärker därför orättvisorna snarare än att motverka dem.

Det är heller inte alla som har de faktiska möjligheterna att spara. Med små marginaler och utan föräldrar som kan skjuta till är det tufft nog för många att få vardagen att gå ihop. Att dessutom lägga undan något blir än svårare.

För att uppmuntra sparande – och ge alla människor en rättvis start på vuxenlivet – föreslår vi att staten skänker ett ISK-konto med 50 000 kronor på till alla svenska ungdomar som fullföljer sin gymnasieexamen.

Detta skulle kunna finansieras inom systemet.

I dag är den totala summan som svenskar har på ISK runt 1 500 miljarder kronor, men över en tredjedel av den summan innehas av den rikaste procenten.

Samtidigt är ISK-skatten låg. Någon med 100 miljoner kronor på ett ISK konto kan i dag sluta jobba, leva på aktieutdelningen och betala runt tre gånger lägre skatt än den som jobbar.

Teoretiskt skulle alltså en väldigt låg avgift, om 1 procent för den procenten med störst ISK-innehav, innebära intäkter för staten på 5 miljarder kronor. Om dessa delas ut till de som tar studenten innebär det att cirka 50 000 kronor kan skänkas till varje person som tar studenten.

Självklart skulle detaljerna i en sådan avgift behöva utformas på ett sätt så att inte till exempel osunda marginaleffekter uppstår.

Men givet att över en tredjedel av det totala ISK-värdet ligger hos en procent, och över två tredjedelar ägs av den rikaste tiondelen, så är det ingen svårighet att utforma en avgift som enbart berör den rikaste 1–2 procenten och som drar in 5 miljarder kronor.

Om avgiften ligger på cirka en procent av förmögenheten hos de allra rikaste svenskarna, skulle de rika alltjämt fortsätta att bli rikare över tid, då Stockholmsbörsen i snitt ökar med 9 procent per år. Och ISK skulle i praktiken fortsätta vara skattemässigt gynnat.

Däremot skulle det göra en stor skillnad för alla svenska ungdomar. Mest av allt för de med de sämst ekonomiska förutsättningarna. Det vore dessutom en signal om vikten av att ha en personlig buffert.

Och det vore rättvist. En bra start i livet ska vara oavhängigt föräldrarnas förmögenhet. Det kan nog de flesta ställa upp på.


Johan Sjölander, verksamhetschef tankesmedjan Tiden
Payam Moula, chefredaktör tidskriften Tiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.