Därför ska du välja svenskt på julbordet

Ministern och Skyttedal: Det är dyrare – men klokare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-22

Den höga standarden på svenskt jordbruk återspeglas på prislappen i butik. Men vi vet alla vad den extra slanten går till. Den som vill bidra till en levande svensk landsbygd och god djurhållning gör klokast i att välja svenskt till julbordet, skriver Peter Kullgren och Sara Skyttedal.

DEBATT. Julen står runt hörnet och förberedelserna pågår runt om i vårt avlånga land. Julklappar köps, firande planeras med släkt och vänner, luciasånger övas och inköpslistan för julbordet fylls på.

Köttbullar, revbensspjäll, prinskorv och julskinka. Det finns mycket gott på julbordet, men det finns anledning att tänka ett varv extra när det kommer till var ifrån maten, och framför allt köttet, kommer ifrån.

Svenskt jordbruk är i världsklass. Vi har ett ledande djurskydd där det produceras högkvalitativa produkter med låg antibiotikaanvändning och en god djurvälfärd. Svenska bönder använder med god marginal minst antibiotika i EU.

Den höga standarden i Sverige gör också att det är dyrare att vara bonde i Sverige än i andra EU-länder. Vilket ofta också återspeglas på prislappen för kund i butik. Men vi vet alla varför det är så, och vad den extra slanten går till.

En god djurhållning är tyvärr en konkurrensnackdel på EU:s inre marknad. Det arbetar vi på att förändra.

Det handlar kort och gott om att höja minimikraven ute i Europa.

När EU i början av 2022 antog en ny förordning som slog fast att friska djur inte längre ska kunna ges antibiotika för att kompensera för dålig djurhållning var det ett viktigt steg i rätt riktning. Men låt oss också vara ärliga med att vi har lång väg kvar att gå, inte minst genom att tillse att de gemensamma spelregler EU-länderna kommit överens om också efterlevs i praktiken.

Animalieproduktionen är en viktig del för det svenska jordbruket och bidrar till tillväxt och sysselsättning på den svenska landsbygden. Dessutom bidrar du till att stärka den landsbygd där svenskt jordbruk central del av det näringsliv som gör att byar och samhällen starka.

Men även konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen som stort behöver stärkas.

Det handlar bland annat om att långsiktigt arbeta för konkurrenskraftiga villkor för jordbrukarna men även för butiker och livsmedelskedjan i stort. Inom livsmedelskedjan sysselsätts flera hundra tusen människor i Sverige i dag.

Bättre förutsättningar för svenskproducerat ger bättre förutsättningar för fler jobb och ökad hållbar tillväxt i hela vårt land. För att stärka försörjningen av svenska produkter så behövs det åtgärder på en rad olika områden, det handlar om allt från råvaruproduktion, till förädling, till transport och slutligen till butiksledet.

Att vi avskaffat tullar och handelshinder inom Europa är i grunden positivt. Men det ställer också större krav på aktiva konsumentval.

Den som vill bidra till en levande svensk landsbygd, god djurhållning och ett jordbruk i världsklass gör klokast i att välja svenska produkter till julbordet.  


Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD)
Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.