Ni är också skyldiga till populismen, S

Civil Rights Defenders: Tack för stödet – men se över er egen politik, Magdalena Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-14

Vi välkomnar att Magdalena Andersson lyfter hur den demokratiska nedmonteringen påverkar Sverige. Men det som inte nämns är hur även S bär ansvar för att vi hamnat här, skriver Hanna Gerdes och Anders L Pettersson från Civil Rights Defenders.

DEBATT. Den globala trenden med demokratisk nedmontering är central i Civil Rights Defenders arbete, liksom frågan om hur Sverige påverkas. Det vi ser är oroande.

Därför välkomnar vi att detta nu lyfts av Magdalena Andersson på bred front – i såväl en lång intervju i Svenska Dagbladet häromveckan, i fredagens debattartikel i Dagens Nyheter och senast i söndagens partiledardebatt.

Vid samtliga tillfällen nämns Sverigedemokraternas angrepp mot civilsamhället som ett exempel på hur demokratin hotas och kritiska röster ska tystas. Det syftar till stor del på det angrepp som riktades mot oss i höstas efter att vi kritiserat delar av Tidöavtalet.

Vi uppskattar att detta angrepp lyfts på en hög politisk nivå. Men det som inte nämns är hur även Socialdemokraterna bär ansvar för att vi hamnat här.

 

Demokratisk nedmontering såsom den skett i Polen och Ungern, vilka ofta refereras till, följer ett visst mönster. Det kallas för autokratisering och gör ett land mindre demokratiskt steg för steg, en rättighet i taget.

Att kritiska röster tystas är en betydande del i den processen, men den föregås oftast av att politiker ställer olika grupper i samhället mot varandra.

 

I Sverige har det under det senaste decenniet etablerats ett narrativ som misstänkliggör människor med migrationsbakgrund och pekar ut dem som syndabockar, ansvariga för allvarliga samhällsproblem.

Det har sedan länge drivits av extrema grupper men sakta kommit att omfamnas av merparten av riksdagspartierna – vilket illustrerades i exempelvis de analyser av riksdagspartiernas valmanifest som vi genomförde inför valet 2022.

Detta narrativ har legat till grund för att allt fler rättighetsfrånvända lagförslag presenterats eller genomförts av tidigare regeringar. Förslag som vi varit kritiska till.

 

Under förra regeringen såg vi ett ökat antal repressiva lagförslag och ett åtstramande av migrationspolitiken.

Andersson är därför helt korrekt när hon i söndagens partiledardebatt påpekade att det var hennes parti som påbörjade ”paradigmskiftet” redan 2015. I övrigt har hon lagt locket på gällande partiets inställning till den föreslagna kriminalpolitiken i Tidöavtalet.

Socialdemokraterna har även bidragit till att stigmatisera och skuldbelägga personer med migrationsbakgrund genom att dra kopplingar mellan migration och kriminalitet.

 

Tidöavtalet bygger på samma logik, vilken har bidragit till att elda på förenklade och rättighetsfrånvända problemformuleringar och lösningar – också kallat populism.

Det är precis det som såväl forskning som våra erfarenheter från 40 års människorättsarbete vittnar om riskerar att leda till en ökande polarisering som bäddar för autokratisering.

För att motverka den utveckling vi sett i andra länder, som Socialdemokraterna nu varnar högljutt för, behöver vi alla förstå hur vi hamnat här. Utan den insikten riskerar vi att fortsätta i samma spår, med eller utan Tidöavtal.

 

Den svenska demokratin står än så länge stabil, men vi vet också att det kan ändras relativt fort.

Om Socialdemokraterna menar allvar med att vilja värna den svenska demokratin bör de därför ta avstånd från Tidöavtalets repressiva kriminal- och migrationspolitik, som till viss del överlappar med partiets egen förda politik.

De måste i stället välja att driva en rättighetsbaserad politik, grundad i forskning och evidens. Annars kommer de fortsatt bidra till en politik som driver på autokratiseringen.

Vi vill därför uppmana dem att tänka om och tala ut. För den nuvarande tystnaden är, i våra öron, bedövande.


Hanna Gerdes, styrelseordförande Civil Rights Defenders
Anders L Pettersson, exekutiv chef Civil Rights Defenders


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.