Lyssna på de ukrainska flyktingarna i Sverige

Martin Ådahl och Jonny Cato: Regeringen skapar ett armod ovärdigt vårt land

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-12

Regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard måste lyssna på hjälporganisationerna och höja ersättningen till ukrainska flyktingar i Sverige, skriver Martin Ådahl och Jonny Cato, Centerpartiet.

DEBATT. 71 kronor om dagen, 150 kronor för en mamma med två små barn. Det är vad de ukrainska flyktingarna tvingas leva på i Sverige. Det håller på att bli helt ohållbart, en humaintär kris i Sverige, varnar hjälporganisationer (Röda Korset, Svenska kyrkan, Ukraina-organisationer).

När vi närmar oss tvåårsdagen av Putins fullskaliga invasion av Ukraina kommer regeringen hålla högtidstal om stödet till Ukraina, men bakom orden döljer sig en skamlig misär för ukrainare i Sverige.

 

Ungefär 10 000 vuxna och 10 000 barn lever i en fattigdom så extrem som nästan ingen annan upplever i vårt land. Många tvingas stå i soppköer många dagar i veckan, överleva på en kasse med några potatisar och grönsaker.

De flesta är för stolta för att klaga eller visa sitt verkliga läge, men vi har träffat ukrainare som inte hålla tillbaka tårar av lättnad när de får enkla vardagsvaror, som inte har råd med kläder och skor för vintern, som inte har råd med patientavgifter.

Hjälporganisationerna vittnar om självmordsrisk, om utsatta kvinnor som drivs i klorna på exploatörer och kriminella.

 

I botten är det ett helt godtyckligt svenskt beslut att ge samma ersättning till ukrainare som fått uppehållstillstånd, som till de som under en kort period söker asyl.

Våra grannländer har mycket högre ersättningar. Danmark, med sin restriktiva migrationspolitik, har nästan dubbelt så hög ersättning till ukrainska flyktingar. Och för alla ukrainare, även de många som trots allt lyckats skaffa sig ett arbete, är avsaknaden av personnummer, som gör att man inte kan använda några digitala tjänster, ett dagligt gissel.

 

Därför är det en välsignelse att regeringen, efter ett år av påtryckningar från hjälporganisationerna, meddelat att man är redo att lagstifta om att folkbokföra de ukrainska flyktingarna.

Det är på ett plan otroligt bra, folkbokföring ger möjlighet till allt från mycket högre ersättningar och tillgång till svenska socialförsäkringar, till personnummer och sjukvård.

 

Problemet är att folkbokföringen, enligt regeringen, kommer att ta nästan till slutet av 2024, tio-elva månader till. Så länge till kan inte de ukrainska flyktingarna överleva på 71 kronor om dagen.

Hjälporganisationerna varnar för att de kan tvingas evakuera de ukrainska flyktingarna till våra grannländer, som behandlar dem mer humant.

 

Det är därför regeringen måste lyssna på hjälporganisationerna som nu vädjar om att ersättningen höjs skyndsamt i väntan på folkbokföringen. Det finns ingen motsättning alls mellan det och folkbokföring, snarare tvärtom. Här finns två alternativ.

Det ena är att ändra i den förordning som bestämmer vilken ersättning flyktingar enligt massflyktsdirektivet ska få.

Eftersom regeringen ifrågasätter den exakta juridiken kring detta (även om det knappast skulle vara olagligt), är det andra alternativet att införa en särskild ersättning för flyktingar enligt massflyktsdirektivet (ukrainarna).

Det blir en extra ändringsbudget som snabbehandlas i riksdagen såsom nästan alla Ukraina-ärenden gjort. Fördelen är att allt underlag redan finns, vilka som ska få det, hur de ska få ersättningen utbetalad och vad det skulle kosta.

 

Det som inte är ett alternativ är att låta de ukrainska flyktingarna lida ett år till. Det skapar ett armod som inte är värdigt Sverige.

Ett armod som vi riktar mot just det familjer, där pappa, mamma, make, maka, son eller dotter, kämpar med livet som insats på fronten i Ukraina, för allas vår frihet.   


Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson (C)
Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.