Det kompenserar inte en förstörd villadröm

Slutreplik från Villaägarna om hur solcellsparker påverkar fastighetsägare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-21

Även om solkraft får bidra och sänka någon elräkning under några månader på året kompenserar det inte för en förstörd villadröm. Slutreplik från  Jonathan Lindgren, Villaägarnas riksförbund.

SLUTREPLIK. Madeleine van der Veer skriver i sin replik att en ”snabb utbyggnad av elproduktionen är helt nödvändig för att klara klimatomställningen utan nya elprissmällar för landets villaägare”.

Villaägarna håller med om att elproduktionen må byggas ut. Och många villaägare uppför solceller på hustaken. Men storskalig solkraftsproduktion gör mycket stora markanspråk. Och det sker nu en explosiv utbyggnad av solkraft på både skogar och åkrar.

 

Solparkerna gör markanspråk på cirka 40 år, det är en ansenlig tid. Och beroende på markens förutsättningar lämnar panelerna stora avtryck.

På värdefull jordbruksmark riskerar perforeringen med 500 stålrör per hektar att det blir packskador och punkterade dräneringsrör. I skogsmarker medför trädens frånvaro helt nya förutsättningar för vattnets väg i marken. Och om solcellsparkerna kringgärdas av viltstängsel beskärs djurens vandringsvägar.

 

Solkraftsparkernas expansion över landet gör boende utanför detaljplanerat område osäkert.

Villaägarnas riksförbund får samtal om att påbörjade husprojekt avbryts för att banken drar in lån som följd av minskade fastighetsvärden. Unga familjer som flyttat från städer för att erbjuda sina barn en naturnära uppväxt får söka sig vidare.

 

Regeringen vill med energipolitikens nya inriktning återuppbygga och expandera en fossilfri elproduktion som kan klara åtminstone planeringsmålet om 300 Twh till år 2045. I detta ingår solkraft.

Men även om solkraft får bidra och sänka någon elräkning under några månader på året kompenserar inte det en förstörd villadröm.

I likhet med sju länsstyrelser i en skrivelse till regeringen förra året anser Villaägarnas riksförbund att det finns det anledning att se över dagens regler för solceller på mark. Och på samma sätt som i Danmark, behövs ett regelverk som innebär att husägare kompenseras för minskade fastighetsvärden.

Det är så den storskaliga solcellsindustrin kan vinna acceptans för fortsatt expansion.


Jonathan Lindgren, Samhällspolitisk expert, Villaägarnas riksförbund

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln