Pride demokratisk milstolpe i Serbien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-18

På söndag arrangeras manifestationen i Belgrad

Bilden är från Pride Budapest i september.

På söndag arrangeras en Pridemanifestation i Belgrad. Det är första gången det sker sedan 2001. Då attackerades och misshandlades fredliga demonstranter av nationalistiska grupperingar och fotbollshuliganer, ivrigt påhejade av präster ur den serbisk-ortodoxa kyrkan. Polisen stod bredvid och tittade på.

Söndagens manifestation blir en intressant värdemätare av hur långt Serbien har kommit i sitt demokratibygge. Förutsättningarna för en lyckad Pridemanifestation i Belgrad är betydligt bättre i dag än vad de var för åtta år sedan. I mars antog Serbiens parlament en ny diskrimineringslagstiftning, som bland annat förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén) har i hög grad bidragit till den nya lagstiftningen. Tillsammans med lokala människorättsförsvarare har vi hjälpt till med att utforma lagförslaget och mobilisera stora delar av det serbiska civilsamhället.

Inför söndagens Pride har arrangörerna engagerat framstående politiker och artister, som öppet visar sitt stöd. Deltagare strömmar in från olika länder och HBT-aktivister från hela västra Balkan kommer att delta. Inrikesministeriet och polisen har lovat att göra sitt bästa för att skydda deltagarna.

Så långt allt gott. Det går emellertid inte att bortse från de starka nationalistiska krafter som är ständigt närvarande i Serbien. Inte heller ifrån den undersökning från i fjol* som visar att 70 procent av Serbiens befolkning tror att homosexualitet är en sjukdom. Hälften tycker att homosexualitet är mycket farligt för samhället. Endast 8 procent tycker att Pride är ett legitimt arrangemang i syfte att främja HBT-personers rättigheter.

Det är inte särskilt länge sedan Serbien var i krig med sina grannländer. Krig som byggde på intolerans och hat mot minoriteter. Ur det perspektivet har Serbien under de senaste åren gjort stora framsteg på relativt kort tid. Mycket återstår dock att göra och attityder tar lång tid att förändra. Därför är det viktigt att Serbiens ledande politiker och rättsvårdande myndigheter går före och visar vägen. Det är också viktigt att EU och det svenska ordförandeskapet tydligt visar sitt stöd. Då finns det hopp att söndagens Pride Belgrad blir ännu en milstolpe i landets strävanden att återupprätta allas lika värde som grundläggande norm i samhället.

*) Undersökningen heter Prejudices exposed homophobia in Serbia och är gjord av Centre for Free Elections and Democracy (CeSID) och bygger på intervjuer gjorda under februari och mars 2008.

Robert Hårdh, chef, Civil Rights Defenders

Följ ämnen i artikeln