Familjeåterförening inte bara en kostnad

Replik från CUF om utgifter för invandringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-31

När det gäller familjeåterföreningen handlar det inte bara om kronor och ören, skriver Magnus Ek.

REPLIK. Barn lär sig bättre med sina föräldrar närvarande i livet. Ungdomar har mindre risk att falla i kriminalitet med tryggheten som närstående släkt innebär. Människor integreras bättre i samhället om de får förenas med sina familjer.

I en debattartikel kritiserar Benjamin Dousa regeringsöverenskommelsen för att innehålla Centerpartiets förslag om familjeåterförening ”utan att minska kostnaderna”. Det är förstås bra att vi får ett öppnare, mer medmänskligt samhälle men det är direkt felaktigt att vi inte också pressat regeringen för reformer som minskar statens utgifter och förbättrar integrationen.

Bland annat har Centerpartiet fått igenom omfattande arbetsmarknadsreformer som inte bara skulle några det lättare för nyanlända att komma i arbete utan även direkt minska statens utgifter.

Förslagen C har fått igenom som sparar skattepengar under kommande mandatperiod är många. Men när det gäller familjeåterföreningen handlar det inte bara om kronor och ören. Det handlar om en god integration, och om människors rätt till sin familj.

Rätten till familjeåterförening kommer i första hand påverka de syrier som har fått en alternativ skyddsstatus efter 24 november 2015. Förändringen rör främst människor som redan fått uppehållstillstånd i Sverige och som har partner eller barn utanför EU.

Möjligheten att förenas med sin familj i Sverige gäller endast om relationen varit etablerad sedan tidigare och i många fall handlar det om kvinnor och barn som nu kommer kunna återförenas med sin make/far i Sverige.

Kvinnor och barn som får möjligheten att komma till Sverige i och skapa sig ett nytt liv.

CUF delar MUF:s åsikter om att människor ska betala för sig, försörja sig själva om de har möjlighet, vi vill se en begränsad välfärd och att fler kan komma i arbete. Vi vill ha mer frihet.

Och likt de flesta, kanske särskilt de som vill kalla sig liberaler, vill vi att den friheten ska gälla alla människor.


Magnus Ek, förbundsordförande CUF och riksdagsledamot Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här