Valsystemet är absurt – nu måste det ändras

Valsamordnare: Köerna i söndags visar på problemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-14

Dagens valsedlar måste bytas ut till en enda utvikbar valsedel för alla tre valen. Helst borde valen till kommuner och regioner flyttas till ett annat valår än riksdagsvalet, skriver valsamordnaren Pontus Gillnäs.

DEBATT. Det svenska valsedelsystemet måste ändras inför kommande val till Europaparlamentet och framåt.

Det är helt absurt att behöva hantera alla dessa valsedlar med olika partier i tre olika val vid ett och samma tillfälle.

Dagens valsedlar måste bytas ut till en enda utvikbar valsedel med alla tre valen samt alla listor på kandiderande politiker.

På denna punkt delas min uppfattning tillfullo med Valmyndigheten.

Helst borde dessutom valen till kommuner och regioner utföras ett annat valår än riksdagsvalet för att intresset och kunskapen om kommunernas, och främst regionernas, politiker och politik ska kunna lyftas fram.

I dagens modell är det främst rikspolitiken som får exponering av våra medier. De flesta väljare vet inte vilka kommunpolitiker och ännu mindre vilka regionpolitiker som finns. Det är inte underligt att många tror att sjukvården ligger under staten.

De köer vi såg i söndags är ett resultat av den ofantliga mängden valsedlar till de tre olika valen som ligger bakom en insynsskyddad skärm i vallokalerna – och där bara en person i taget får befinna sig.

Denna lag infördes inför valet till EU-parlamentet 2019 och fungerade hyggligt då, men innebar definitivt längre köer till såväl förtidsröstningslokaler som vallokaler.

Dessutom innebar dessa valsedelskärmar att svinnet av olika partiers valsedlar ökade då vissa kriminella aktivister stal dem i skydd av skärmen.

Det resulterade i att röstmottagarna blev tvungna att kontrollera valsedelsfacken minst en gång var femte minut, vilket ytterligare försenade röstningen.

Dagens valsedlar levereras i buntar om 1 000 sedlar per politiskt parti för hela kommunens förtidsröstnings- och vallokaler.

Det innebär i en kommun som Norrtälje med 40 vallokaler och 20 röstningslokaler att dessa buntar manuellt måste delas till buntar om 200 valsedlar för att kunna distribueras till såväl förtidsröstnings- som vallokaler.

Det tar två till tre heltidsarbetande personer i två till tre dagar att göra. I Norrtälje kommun anlände cirka tre miljoner valsedlar inför de allmänna valen 2018 samt cirka en miljon valsedlar till valet till Europaparlamentet 2019.

Detta för att klara såväl kommunens egna behov samt för att klara av alla som förtidsröstar och vars röster ska skickas till vallokaler i en annan kommun.

Utöver detta ska varje kommun även beställa skärmar för placering av valsedlar och ofta tvingas man placera dessa i trånga utrymmen på grund av brist på konferenshallar och liknande.

Det är frustrerande för såväl röstmottagarna som de röstande. Inte minst saknas det då och då valsedlar i vallokalerna på grund av den mänskliga faktorn. Ska man packa 40 buntar med olika valsedlar är det lätt att man missar ett parti vars valsedlar sedan måste köras ut separat till en extra kostnad.

Utöver det bör modellen med möjlighet för röstande som saknar egen id-handling och i stället identifieras av annan person med id-handling i röstlokalen ändras. Det behöver bli krav på att den röstande har med röstkort för att styrka identiteten.

Det är mycket bra att Valmyndigheten delar ovanstående synpunkter gällande en effektivisering av valen med innebörden att valförfarandet blir mycket enklare och därtill säkrare än nuvarande valsedelhanteringsmodell.

Förhoppningsvis klarar även riksdagens ledamöter av att inse att valsedelshanteringen behöver förändras, kanske även med tanke på miljö och klimat.


Pontus Gillnäs, valsamordnare och projektledare allmänna valen 2018 samt valet till EU-parlamentet 2019 i Norrtälje kommun


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln