Stoppa import av rysk olja, kol och gas till EU

MP: Besluta också om att beslagta de ryska oligarkernas egendom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-04

Att omedelbart stoppa EU:s import av rysk energi och bränsleråvara är att stoppa finansieringen av den ryska armén, skriver Märta Stenevi, Jakop Dalunde och Lorentz Tovatt, Miljöpartiet.

DEBATT. För första gången sedan 1940-talet befinner sig en kärnvapenbeväpnad stormakt i ett invasionskrig i Europa.

Närmare en miljon människor är redan på flykt och det mänskliga lidandet för de som är kvar i Ukraina är fruktansvärt. 

Putins Ryssland är inte en demokrati. Det är åtgärder som känns för eliten – Putin och hans nära allierade – som kommer ha betydelse snarare än åtgärder som försämrar livssituationen för vanliga ryssar.

Det är en elit som har sin lyxbåtar, fastigheter och fotbollslag i Europa, samtidigt som de gömmer stora summor pengar i skatteparadis. 

Rysk ekonomi är i stor grad fossilbaserad – en bra bit över hälften av den ryska exporten kommer från fossila råvaror. 2019 motsvarade värdet av den ryska exporten för den fossila gasen 40 miljarder dollar och för oljan 188 miljarder dollar.

Att stoppa EU:s import av rysk energi och bränsleråvara är att stoppa finansieringen av den ryska armén. 

Samma elit som upprätthåller den ryska ekonomin och har blivit rika på att få fördelar från Putin är också högst involverade i den ryska fossila exporten, både genom ledande roller och ägarandelar i ryska fossila bolag.

Det handlar till exempel om Roman Abramovich, storägare i gruvbolaget Evraz, Andrey Molkanov, storägare i byggmaterialbolaget LSR Group och Vagit Alekperov, vd och ordförande för ryska oljebolaget Lukoil. Alla tre är personer i Putins nära kretsar.

Män som känner i vilken riktning vinden blåser och nu försöker tona ner sina starka band med Rysslands auktoritära ledare – men som i realiteten byggt sin förmögenhet på att få förmåner av Putin. 

Sanktioner mot den här eliten kan vara avgörande för att få Putins styre på defensiven. Därför vill vi i Miljöpartiet:

  • Beslagta de ryska oligarkernas egendom och tillgångar. Oligarkerna är Putins närmaste allierade och de som upprätthåller den ryska ekonomin. President Biden har visat vägen och kommer beslagta oligarkernas fastigheter och lyxyachter i USA.
    EU måste gå samma väg. Bland annat äger Putins vän Abramovitch fyra lyxyachter där flera fortfarande ligger i EU:s hamnar och Alekperov är delägare till en hamn strax utanför Barcelona.
  • Omedelbart stoppa importen av olja, kol, gas, uran och bioråvara från Ryssland till hela EU. Vårt beroende av Ryssland måste minska. Vi kan själva stoppa flödet av råvara från Ryssland till EU och av pengar från EU till Ryssland, ett pengaflöde som finansierar den ryska armén och det ukrainska folkets lidande. Många av oligarkerna har blivit rika på den här exporten.
  • Permanent stoppa alla investeringar i infrastruktur i EU som görs av ryska statliga bolag. Tyskland har stoppat Nord Stream 2. Finland har stoppat byggandet av det kärnkraftverk som byggs av ryska Rosatom.
    Alla liknande investeringar och projekt måste stoppas permanent i hela EU. Ryssland har ägarintressen i kärnkraftverk i bland annat Tjeckien, Ungern och Slovakien. Ryska gasbolaget Gazprom inklusive dotterbolaget Nord Stream, kärnkraftsbolaget Rosatom samt oljebolagen Lukoil och Rosneft ska inte vara välkomna i EU.
  • Begränsa rysk tillgång till Swift ytterligare. Flera ryska banker och finansinstitut har redan kastats ut ur det internationella finanssystemet Swift.
    Det är dags att gå vidare och utestänga fler aktörer från Swift. Även sanktionslistorna bör utökas ytterligare och Putins nära vänner allihopa beläggas med sanktioner.

Ett enat EU kan vara ett viktigt steg mot att få Putin på fall. Kraftigt utökade sanktioner mot Ryssland kan underminera Putins krigsföringskapacitet och därmed stärka Ukrainas position.

Vi står bakom de sanktioner EU och Sverige redan infört, men nu är det hög tid att ta nästa steg. 


Märta Stenevi, språkrör (MP)
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP)
Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.