En legalisering löser inte surrogathandeln

Slutreplik från Sveriges kvinnoorganisationer om surrogatmoderskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-03

Legalisering skulle leda till ökad efterfrågan som inte kan tillgodoses nationellt, vilket skulle få ännu fler svenskar att söka sig utomlands. Det är en utveckling som syns i länder som valt att gå denna väg. Slutreplik från Sveriges kvinnoorganisationer.

SLUTREPLIK. Det är häpnadsväckande att några av Moderaternas, Liberalernas och Centerpartiets sidoorganisationer tar surrogatindustrin i försvar.

De försöker få frågan att handla om altruistiska arrangemang i Sverige, vilket den inte gör. Surrogatmoderskap är en global industri som utnyttjar ekonomiskt utsatta kvinnor från länder som Albanien, Georgien, Colombia och Ukraina.

Kanske ungdomsförbunden och övriga tror att den globala surrogathandeln skulle minska om altruistiskt surrogatmoderskap tilläts i Sverige? Det är inkorrekt.

Legalisering skulle leda till ökad efterfrågan som inte kan tillgodoses nationellt, vilket skulle få ännu fler svenskar att söka sig utomlands. Det är en utveckling som syns i länder som valt att gå denna väg.

Det finns också goda skäl till att altruistiskt surrogatmoderskap är och bör förbli förbjudet i Sverige.

2016 konstaterade en statlig utredning att surrogatmoderskap inte är förenligt med mänskliga rättigheter samt att riskerna för att kvinnor och barn ska fara illa är stora.

Vad händer om surrogatmamman ångrar sig och vill behålla barnet? Hur säkerställs att det inte har förekommit pengar under bordet, gåvor som går att likställa med betalningar eller att kvinnan känt sig tvungen att ställa upp?

Oavsett hur mycket eller lite pengar som förekommer innebär surrogatmoderskap alltid att kvinnan som bär barnet utsätts för alla de fysiska och psykologiska risker som det innebär att vara gravid, föda ett barn och lämna det ifrån sig.

Surrogatmoderskap innebär per definition också att hon avtalar bort rätten till sin egen kropp, inklusive rätten att göra abort.

Det går inte att hävda att man försvarar kvinnors rätt till sin egen kropp när man egentligen försvarar handeln med kvinnors kroppar.


Susannah Sjöberg, ordförande Sveriges kvinnoorganisationer


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.