Fina ord räcker inte – lös industrins elbrist

IF Metall: Elförsörjningen har blivit en bricka i ett politiskt spel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-30

Vi är mitt i en ny grön industriell revolution som behöver el. IF Metall har länge krävt en ny energipolitisk överenskommelse. Det är helt oacceptabelt att en så viktig fråga som vår elförsörjning har förvandlats till en bricka i ett politiskt spel där olika kraftslag spelas ut mot varandra, skriver Marie Nilsson, Tomas Karlsson och Adrian Avdullahu från IF Metall.

DEBATT. Vi befinner oss mitt uppe i en ny grön industriell revolution. Och Sverige är världsledande. Stora satsningar som SSAB och LKAB:s Hybrit, H2 Green Steel och Northvolt har skapat rubriker över hela världen, men omställningen är mycket större och bredare än så.

Över hela landet satsar industriföretagen på att fasa ut gammal teknik och satsa på fossilfri produktion, med målet att bli helt klimatneutrala. Det sker i stort och smått, på gamla företag och nya.

Det är en livsviktig omställning. För planetens klimat, för industrins överlevnad och för svenska arbetstillfällen.

 

Men det finns orosmoln. Bristen på överföringskapacitet av all den el som kommer att krävas för den gröna omställningen är på sina håll redan akut. Svenska kraftnät pekar särskilt ut två delar av landet där situationen är extra problematisk: norra Sverige och Västsverige.

Det är också här som stora delar av den tyngsta och mest elintensiva industrin finns, och där stora och viktiga gröna investeringar redan genomförs eller planeras att göras.

 

När Svenska kraftnät och Vattenfall nyligen meddelade tilldelning av effekt i Norrbotten, blev SSAB i Luleå och flera andra företag utan den el man efterfrågar. Samma besked har stora industrier i Västsverige fått.

Och utan erhållen tilldelning riskerar omställningen att skjutas på framtiden och projekt och arbetstillfällen flytta utomlands.

 

Både den förra och den nuvarande regeringen har insett behovet av att se över ineffektiva tillståndsprocesser för att få fram ny överföringskapacitet. Det är bra.

Men nu är det dags att gå från ord till handling. Flera av de förslag som redan utretts av den förra S-regeringen borde kunna läggas fram för riksdagen och genomföras skyndsamt. Att snabbt få fram ny elförsörjning till den växande gröna industrin är ett nationellt intresse som inte kan tillåtas fastna i åratal av utredningar.

 

Att bygga alla de nya elledningar som krävs kommer att ta tid. Men det finns saker som kan göras omedelbart.

Ett exempel är att se över hur tilldelningen av den redan befintliga elen ska ske på ett så nyttomaximerat vis som möjligt.

I dag sker tilldelningen enligt en först till kvarn-princip, där viktiga värden som minskade utsläpp och synergier inte beaktas. Större hänsyn än i dag behöver tas till samhällsnytta och industrins konkurrenskraft när effekten tilldelas.

 

IF Metall har länge krävt en ny energipolitisk överenskommelse. Det är helt oacceptabelt att en så viktig fråga som vår elförsörjning har förvandlats till en bricka i ett politiskt spel där olika kraftslag spelas ut mot varandra. Regeringens samarbetsparti, SD, har en ekonomisk-politisk talesperson som på fullt allvar förespråkar nedmontering av redan befintlig kapacitet i form av vindkraft.

Omställningen av svensk industri stärker hela landets konkurrenskraft.

 

Framtidens välfärd säkras genom att Sverige behåller ledarpositionen i omställningen. Men för att lyckas måste tillgången på fossilfri el börja ses som den strategiskt livsviktiga resurs den är.

Att avfärda långsiktiga hållbara överenskommelser i hopp om snabba politiska poänger är ett högt spel med Sveriges framtid.


Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Tomas Karlsson, klubbordförande IF Metall, SSAB, Luleå
Adrian Avdullahu, ordförande verkstadsklubben, IF Metall, Volvo Cars, Göteborg

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.