Visa att ni duger, MP – rädda kärnkraften

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-05-13

KD: Sveriges elförsörjning är inte en fråga om miljöpartistisk internpolitik

Den rödgröna regeringen måste lämna besked de närmaste veckorna att effektskatten för kärnkraft tas bort. Allt annat vore ansvarslöst, skriver debattörerna.

DEBATT. I dag väljs Isabella Lövin till nytt språkrör för Miljöpartiet och Gustav Fridolin förväntas bli omvald. Samtidigt sitter svensk industri som på nålar i väntan på besked från regeringen om kärnkraften ska få finnas kvar i Sverige eller inte.

Det vore hederligt om Lövin och Fridolin berättar för svenska folket och även för ombuden på Miljöpartiets kongress om hur man ser på kärnkraftens framtid. Och det är helt nödvändigt att Stefan Löfven och den s-ledda regeringen lämnar besked snarast.

Kärnkraften spelar stor roll för svenska jobb. Ungefär 40 procent av vår elproduktion kommer från svensk kärnkraft. Tillgång till el och rimliga elpriser är en förutsättning för många industrijobb inom inte minst LO-kollektivet. Inom kärnkraftsindustrin jobbar ungefär 21 000 personer, varav 6 000 personer på kärnkraftverken. Om kärnkraften avvecklas skulle det i sin tur hota ungefär 400 000 jobb i svensk basindustri där elen är en grundläggande insatsvara. En regering som säger sig värna jobben och arbetares trygghet borde alltså värna svensk elförsörjning.

Den särskilda produktionsskatt som finns på kärnkraft, effektskatten, i kombination med låga elpriser har urgröpt kärnkraftsproduktionens lönsamhet. Effektskatten motsvarar ungefär en fjärdedel av kärnkraftens produktionskostnader och ska kärnkraftsindustrin ha en möjlighet att fortsätta producera el måste effektskatten avskaffas. Det är också vad Kristdemokraterna föreslår.

Kärnkraften gör det också möjligt för Sverige att exportera fossilfri el till länder som annars blir mer beroende av energiimport från Ryssland. Exporten tränger också undan fossilbaserad elproduktion i våra grannländer.

Med detta i åtanke förefaller det självklart att effektskatten på kärnkraften måste avvecklas och regeringen måste ta ett beslut i frågan. Kärnkraftsindustrin har meddelat att de snarast måste få besked för att kunna fatta beslut om investeringar i ökad säkerhet och underhåll, som krävs för att få behålla sina tillstånd att producera kärnkraftsel i Sverige. Annars kan flera reaktorer, kanske samtliga, tvingas lägga ner den 1 januari 2020.

Det skulle vara mycket skadligt för Sverige. Vi kommer inte längre att kunna försörja oss själva med el fullt ut. Elpriserna riskerar att stiga kraftigt. Hushållens elräkningar ökar och stora av delar av basindustrin kommer att bli olönsam, vilket hotar hundratusentals jobb.

Beslut om kärnkraftens framtid efter 2019 måste alltså fattas nu, våren 2016.

Stefan Löfven och energiminister Ibrahim Baylan måste nu tillsammans med Isabella Lövin och Gustav Fridolin berätta om kärnkraften ska finnas kvar efter 2020 eller om man tänker beskatta ihjäl 40 procent av svensk fossilfri elproduktion.

Anledningen till det dröjande beskedet kan vara att Miljöpartiet vill vänta ut partiets kongress till helgen. Att rädda kärnkraften är inte ett populärt beslut bland miljöpartister. Efter de tidigare nederlagen om Vattenfalls brunkolsförsäljning och Bromma flygplats bevarande, är det högst förståeligt att det är svårt för språkrören att också behöva rädda kvar kärnkraften.

Men Sveriges elförsörjning är inte en fråga om miljöpartistisk internpolitik, utan om regeringsduglighet – en fråga om att ta ansvar för Sverige.

Den rödgröna regeringen måste lämna besked de närmaste veckorna att effektskatten för kärnkraft måste tas bort. Allt annat vore ansvarslöst.

Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)

Penilla Gunther

Näringspolitisk talesperson (KD)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.