Gör svenska djurparker bättre – eller lägg ner

Debattörerna: Landsbygdsministern måste gripa in

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-20

Dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken är bara det senaste exemplet – problemen i svenska djurparker är stora. Läget är nu så oroväckande att landsbygdsminister Peter Kullgren måste ingripa, skriver Roger Pettersson och Sandra Jönsson.

DEBATT. De dramatiska dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken i Gävle är bara en i raden av allvarliga händelser i svenska djurparker.

Läget är nu så oroväckande att World animal protection Sverige vill att landsbygdsminister Peter Kullgren ingriper.

Vi är många som blivit starkt berörda de senaste dagarna när vi bevittnat tragedin som utspelat sig i Furuviksparken i Gävle, där aphuset omringades av prickskyttar.

Exakt vad som utlöste det här blodiga dramat vet vi ännu inte. Men vi kan konstatera att av de sju schimpanser som fanns i djurparken på förmiddagen den 14 december är nu fyra döda, bland dem en treårig unge, och en skadad.

Det är de tragiska konsekvenserna av att schimpanserna blev beskjutna när de tog sig ut från utrymmet där de hölls instängda.

Tyvärr kan de här dödsskjutningarna inte avfärdas som en olycklig tillfällighet. Tvärtom är de en del av en mycket bekymmersam utveckling. Det finns ett alarmerande mönster av stora säkerhetsproblem i svenska djurparker under de senaste cirka 15 åren.

Under den här perioden har tre medarbetare dödats: av vargar i Kolmården 2012, en björn i Orsa Rovdjurspark 2017 och nu i år av en antilop i Ölands Djurpark.

En djurskötare fick 2006 allvarliga fot- och handskador efter att ha blivit anfallen av en orangutang i Borås djurpark och 2008 bet en tiger en djurskötare i huvudet i Junsele djurpark. En besökare skadades 2019 så svårt att han fick amputera en arm efter en krokodilattack på Skansenakvariet.

Ett flertal vilda djur har dessutom rymt från sina inhägnader i djurparker, exempelvis vargar i Skånes djurpark, geparder i Borås djurpark, lodjur i Lycksele djurpark – och bara i år vildsvin i Skånes djurpark, en kungskobra i Skansenakvariet och nu schimpanserna i Furuviksparken.

Det är så många och allvarliga händelser på kort tid att djurhållningen i djurparksbranschen noggrant måste ses över.

I den här situationen kan vi inte bara passivt sitta stilla och fortsätta att förlita oss på nuvarande kontrollsystem och regler, eller hoppas att branschen ska granska och sanera sig själv och åtgärda problemen. Då riskerar vi att priset blir fruktansvärt högt, med ännu fler dödsfall och svåra skador bland både människor och djur.

World Animal Protection Sverige efterlyser en djupgående extern granskning och reformering av djurparkerna – av deras djurhållning, av djurens anläggningar och av säkerhetsarbetet.

Det är landsbygdsminister Peter Kullgren som är högst ansvarig för djurvälfärdsfrågor i Sverige. Vi vill därför att landsbygdsministern nu ingriper för att initiera ett sådant förändringsarbete.

Vi hoppas på ett kraftfullt agerande från Peter Kullgrens sida som garanterar ett trygghetsskapande, djurvänligt regelverk för djurparker. Reglerna måste omfatta tydliga säkerhetsrutiner och en hög lägstanivå.

Att ha vilda djur i djurparker får bara vara en nödlösning i djurens intresse, för att skydda djur som av en eller annan anledning har svårt att klara sig i naturen. I första hand ska vilda djur få leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Djurparksbranschen har som vi ser det bara två alternativ nu: att utvecklas eller avvecklas. Det är hög tid att rensa bort kommersiellt djurutnyttjande, som fått husera fritt alldeles för länge på bekostnad av djurens välfärd.

Från och med nu måste fokus vara på djurens välfärd, bevarandebehov och egenvärde – inte på djurens underhållningsvärde och möjligheter att tjäna pengar på dem.

Den allvarliga utvecklingen i djurparkerna, som nu senast illustreras av schimpansernas tragiska öde i Furuviksparken, måste skyndsamt utredas och stoppas.

Peter Kullgren kan i det här akuta läget sända en viktig signal till djurparksbranschen och tydligt visa att regeringen står upp för djurens välfärd genom att starta en sådan reformprocess.


Roger Pettersson, generalsekreterare, World animal protection Sverige
Sandra Jönsson, expert på vilda djur, World animal protection Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.