Spararna är ofta unga kvinnor, inte rika män

Replik från Claes Hemberg om höjd skatt på ISK-konton

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-18

Om några politiker hävdar att de vill höja skatten på ISK för att klämma åt några rika, är det inte sant, skriver Claes Hemberg.

REPLIK. Vänsterpartiet vill höja skatten för rika gubbar säger de. Men ISK-spararen är ingen gubbe och bor inte i slott eller våning på Östermalm.

Tvärt om är ISK-sparare ovanligt ofta ung, kvinna och har en vanlig lön. ISK-kontot är tvärt emot Ulla Anderssons (V) generaliseringar sannolikt Sveriges mest jämställda konto. 

Om några politiker hävdar att de vill höja skatten på ISK för att klämma åt några rika, är det inte sant. I stället slår de mot unga som lagt undan sina första pengar. Och kvinnor börjat spara mer senaste åren.

En nyligen genomförd sifo-undersökning visar det svart på vitt. ISK-spararen är inte man. Hen är 43 procent kvinna. Det gör ISK till en ovanligt kvinnlig sparform. Att 4 av 10 är kvinnor är betydligt mer än många andra sparformer, när vi vet att 80 procent av sparkapitalet finns hos män.

Eftersom definitionen av jämställd är just 40/60 så är ISK-kontot dessutom jämställt.

Ser vi till åldrarna märks inte alls många gubbar och äldre, utan vi ser faktiskt fler yngre. Snittåldern blir sammanräknat 43 år och därmed en småbarnsförälder med en 8 och en 10-åring hemma. Vi talar inte om några ekonomiska glidare, utan vuxna mitt i det tuffa ofta kostsamma och stressiga familjelivet.

Att då politiker går ut och talar om gubbskatt är oförskämt. Spara är inte för rika. Människor sparar inte större del av lönen allt eftersom lönen växer.

Nej, sparande sitter inte i plånboken, utan i huvudet. Därför behöver svenska sparare stöd och beröm, och inte hån och högre skatt.


Claes Hemberg, sparekonom


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.