Friskolor ska inte göras om till myndigheter

Replik från Hans Bergström om större insyn i friskoleföretagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-25

Att förvandla varje fristående verksamhet till myndighet är att förstöra deras fristående karaktär och roll. Replik från Hans Bergström.

REPLIK. I ett öppet samhälle görs det en åtskillnad mellan myndigheter och civil sfär. Samhället är inte totalitärt; vid sidan om staten, med dess tvångsmakt, finns en mångfald av organisationer och företag med inre frihet att verka.

Det sker inom ramen för lagarna, men samtidigt med respekt för fria verksamheters egenart.

Sofie Axelsson, undersökande journalist på Dagens ETC, pläderar för att organisationer som driver friskolor ska fullt ut omfattas av offentlighetsprincipen.

Vad innebär det? I princip att vartenda telefonsamtal, varje e-mejl, varje nedteckning från ett ledningsmöte, varje plan för verksamheten, varje styrelseprotokoll skulle bli öppet tillgängligt för alla, inklusive konkurrenter och medier.

Detta vore att förvandla fristående organisationer till myndigheter. Det är ett enormt principiellt steg i en liberal demokrati. Ett sådant principiellt genombrott stannar inte vid friskolor. Det kommer att kunna åberopas om all enskild verksamhet.

Som skäl anges att friskolor får pengar från stat och kommun. Men det gäller för en mängd verksamheter i det civila samhället.

Tidningen ETC, för att ta ett näraliggande exempel, har fått 105 miljoner kronor i statsbidrag under de fem senaste åren. Utan detta stöd hade tidningen inte överlevt. Följer därav att staten och andra medier bör ges rätt att ta del av varje diskussion, varje planering, varje styrelse- och ledningsbeslut internt hos ETC? Tänk igenom konsekvenserna för det fria samhället.

Skollagen gör redan klart att Skolinspektionen och Skolverket för sina granskningsuppdrag kan begära fram all dokumentation de önskar från en friskola, under hot med vite (26:e kapitlet i skollagen).

Betyg och nationella prov är redan offentliga. Aktiebolag har härtill omfattande krav på öppen redovisning via bokslut som går in till Bolagsverket.

Men att förvandla varje fristående verksamhet till myndighet är att förstöra deras fristående karaktär och roll.

I förbifarten kommer Axelsson med ett påstående om Internationella Engelska Skolan (IES) som är direkt felaktigt, nämligen att ”skolpengen investeras i olje-, vapen- och kasinoföretag”.

Påståendet bygger på en sammanblandning mellan IES och den ideella stiftelse som min hustru och jag grundat i USA, för stöd till projekt för upplysning, utbildning och forskning i Sverige. Medlen till denna stiftelse kommer inte från skolpengen till IES.

De är avsatta från våra privata tillgångar, däribland vad köpare betalade 2012 och 2020 för vårt aktieinnehav. Köparna, TA Associates respektive Paradigm AG, betalade, inte IES. Stiftelsens medel förvaltas professionellt av en bank i USA, i syfte att öka de värden som kan användas för donationer.

Det är skillnad mellan IES som företag och vad vi gör med våra privata tillgångar. Och det bör finnas en skillnad mellan myndigheter och enskild verksamhet.


Hans Bergström för ”The Hans and Barbara Bergstrom Foundation”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.