Slagorden ekade av hat och hot mot judar

Debattören: I Sverige får du kritisera Israel – men inte med våldsbejakande antisemitism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2017-08-04

När budskapet uttrycks på andra språk än svenska är det lätt hänt att myndigheter ser mellan fingrarna, skriver Tobias Petersson. Bilden är från den palestinska manifestationen i Helsingborg den 24 juli.

DEBATT. Som svar på att Israel vidtog omfattande säkerhetsåtgärder kring Tempelberget i Jerusalem efter en terrorattack har flera protestmanifestationer ägt rum i Stockholm, Malmö, Helsingborg och på andra platser i landet.

Två israeliska poliser dödades i attacken, som utfördes av tre israeliska araber den 14 juli. Tempelberget är judarnas heligaste plats och där uppe ligger även islams tredje heligaste helgedom Al-Aqsamoskén.

De som utförde terrorattacken misstänktes ha använt Tempelberget för lagring av vapen. Därför spärrades den heliga platsen tillfälligt av för att Israel skulle kunna söka efter vapen som man snabbt fann. Kort därefter öppnades Tempelberget på nytt för besökare men nya säkerhetsåtgärder vidtogs.

De säkerhetsåtgärder israeliska myndigheter satte in efter attacken, i form att metalldetektorer och övervakningskameror, upplevdes som provocerande av många palestinier och ledde till omfattande protester i Jerusalem.

Den palestinska befolkningen ombads av sina ledare att ta sig ut på gatorna för att protestera och ”försvara” Al-Aqsamoskén, vilket resulterade i sammandrabbningar och en terrorattack mot en judisk familj.

Flera har dött både på den israeliska och på den palestinska sidan som en följd av de palestinska ledarnas uppmaningar. Efter hårt internationellt tryck tog Israel till slut bort sina nya säkerhetsåtgärder.

Konflikten och oroligheterna i Jerusalem engagerade, som jag inledningsvis nämnde, även människor i Sverige att gå ut på gatorna och protestera mot Israel. På Gustav Adolfs torg i Helsingborg har den palestinska föreningen Svensk-palestinska centret i Helsingborg anordnat manifestationer flera gånger sedan oroligheterna intensifierades i Jerusalem.

Under föreningens evenemangstillfällen på torget har extrema uttalanden gjorts på arabiska. Dessa filmades och publicerades sedan av föreningen på dess Facebooksida. I egenskap av chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel, som granskar Mellanösternkonflikten i sociala medier, var jag den första att beställa översättningar av vad som hade sagts.

Det jag fick reda på chockade mig. De församlade skrek slagord som "blod ska spillas" och att de skulle tåga till Jerusalem i miljontals för att bli martyrer i våldsbejakande kamp. Även uppmaningen "skjut kulor i fiendens hjärtan" har förekommit bland manifestationernas slagord.

Beklagligt nog förekom antisemitiska inslag. Judar beskrevs som "avkomma till apor och grisar" och hotfulla ramsor riktade direkt mot judar ekade över Gustav Adolfs torg under manifestationerna. Jag anser att det är djupt oroande med denna antisemitism med våldsbejakande inslag. På sin Facebooksida har Svensk-palestinska centret i Helsingborg även publicerat grovt antisemitiska bilder.

Vår yttrandefrihet i Sverige innefattar att medborgarna både har rätt att hylla Israel och framföra kritik mot denna stat. Men vår yttrandefrihet är inte till för uppvigling och hets mot folkgrupp, oavsett på vilket språk sådant uttrycks. Antisemitiska slagord och bilder är inte israelkritik. Det är hat och hets.

Lokalpolisen i Helsingborg vill nu göra en utredning av vad som sagts och en polisanmälan förbereds, rapporterar SVT Nyheter. Jag välkomnar en utredning och att det inträffade prövas rättsligt. Samhällets myndigheter måste bli mer medvetna om den våldsbejakande antisemitismen som sedan lång tid förekommer i Sverige.

När våldsbejakande extremism och antisemitism uttrycks på andra språk än svenska är det lätt hänt att myndigheter ser mellan fingrarna. Jag har flera gånger anmält liknande evenemang där utredningar snabbt lagts ner utan att polisen tittat på vad som egentligen har sagts.

Jag hoppas att det här fallet blir en vändpunkt. En kraftfull markering från politiskt håll mot den våldsbejakande antisemitismen anser jag också är önskvärt.

Tobias Petersson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.