Lär barnen att simma redan i förskoleklass

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-18

Debattörerna: Vi vill se en politisk ambition runt simkunnighet

Nu letar sig barn, unga och vuxna ut i solen för att njuta av lek, bad och ljusa kvällar. Många söker sig till badplatser och simbassänger. Fast alla trivs inte och känner sig trygga runt vatten – trots detta saknas en tydlig ambition hos våra politiker runt simkunnighet.

Enligt läroplanen ska elever i slutet av årskurs sex vara simkunniga, vilket innebär att de ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Skolverkets undersökning från 2014 visar dock att fem procent inte klarade kunskapskraven. Det motsvarar cirka 4 500 elever.

God vattenvana är ett viktigt steg på vägen mot att lära sig simma och därför bör barn erbjudas vattenvaneträning tidigt i livet. Det innebär exempelvis att träna på att doppa huvudet, hoppa i vattnet, bubbla och flyta. Därefter kan barn börja öva på att simma.

Vi vill lyfta alla simsätt, men förespråkar crawl och ryggcrawl som de mest naturliga simsätten för små barn att börja med. Rörelserna är enkla och i ryggcrawl behöver man inte tänka på andningsmomentet. I Skolverkets rapport framgår att elever i stället får lära sig bröstsim, vilket vi menar försvårar inlärningen.

I läroplanen står det att elever ska ges simundervisning med aktivt lärarstöd. Men när Skolverket frågade idrottslärarna med elever som inte klarade kunskapskraven om de hade fått det, var det hela 45 procent som svarade delvis eller inte alls. Sex av tio ansåg att tillfällena var för få och var femte lärare beskrev organisatoriska problem som att det saknas tider i simhallen. Vissa anser att de behöver fortbildning för att kunna lära ut alla simsätt.

Skolverkets rapport betonar att barn som börjar lära sig simma tidigt, har större chans att nå kunskapsmålen. Vi anser att undervisningen bör starta i förskoleklass eller i årskurs ett. Det gör barnen trygga och fler får uppleva glädjen och friheten i att leka i vatten och kunna simma. Samtidigt är simkunnighet en färskvara som även vuxna måste vårda och testa regelbundet.

Simning är en skonsam livslång idrott. Närmare en miljon svenskar motionssimmar regelbundet och det görs över 30 miljoner besök i simhallarna runt om i Sverige varje år. Simhallen är därmed en av de mest eftertraktade idrottsanläggningarna i kommunerna och den efterfrågas av såväl kvinnor som män, unga som gamla. I simhallen kan alla oavsett nivå motionera – från nybörjare och rörelsehindrade till aktiva motionärer och tävlingsidrottare.

Men det råder stor brist på simhallar i landet och många är gamla och uttjänta. Det skapar ett allvarligt tillgänglighetsproblem. Enligt vår erfarenhet är det sällan lönsamt eller energieffektivt att renovera gamla hallar. Riv och bygg nytt i stället. Fler bra simhallar bidrar till simkunnighet, idrottande och positiva hälsoeffekter för såväl individ som samhälle.

Regeringens ambitioner om simkunnighet borde vara högre och det är vår förhoppning att ministrarna Gabriel Wikström (S) och Gustav Fridolin (MP) snart kommer med ett förslag med en tydlig ambition att förbättra simundervisningen i skolan och riktar särskilda medel till fler simhallar.

Svenska Simförbundet har länge arbetat tillsammans med andra aktörer för att lyfta simningens utmaningar och behov. Vi vill tillsammans med Simma Sverige, ett samarbetsprojekt med en av våra stora samarbetspartners, öka intresset för simning och öka simkunnigheten. Nu behöver vi hjälp med att:

Starta simundervisningen för elever tidigare.

Öka simkunnigheten genom att lära ut fler simsätt i skolan.

Utbilda idrottslärarna så att de kan undervisa i alla simsätt.

Öka tillgängligheten i befintliga simhallar för skolor.

Bygga fler simhallar.

Bengt Jönsson,

förbundsdirektör Svenska Simförbundet

Ulla Gustavsson,

ordförande Svenska Simförbundet

Sarah Sjöström,

landslagssimmare och världsrekordhållare

Jan Palander,

generalsekreterare Vansbrosimningen

Mattias Jonsson,

vd Medley

Pierre Decroix,

vd Coca-Cola Enterprises Sverige AB

Yvonne Berg,

senior vice President, stakeholder management & corporate sustainability E.ON.

Följ ämnen i artikeln