Att protestera är inte antisemitism, politiker

Amnesty: Alla har rätt att höja sin röst mot Israels övergrepp när ni inte agerar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-09

Demonstrationerna som sker världen över och även i Malmö i dag, kommer att fortsätta så länge som Sverige och omvärlden inte agerar mot Israels folkrättsbrott och för ett permanent eldupphör i Gaza, skriver Anna Johansson.

DEBATT. I dag väntas tusentals demonstranter samlas i Malmö i samband med att Israel deltar i Eurovision. På samma sätt har människor världen över samlats i fredliga demonstrationer med krav på ett permanent eldupphör och mot Israels folkrättsbrott i Gaza.

Rätten att protestera mot människorättsövergrepp är ett verktyg som människor runt om i världen har för att försöka åstadkomma förändring. Samtidigt ser vi hur stater på ett oroväckande vis använder repressiva metoder för att tysta de som vill uttrycka solidaritet med palestiniers rättigheter.

 

Långt innan många regeringar agerade, ställde människor världen över krav på eldupphör för att få slut på det oerhörda lidandet för palestinierna i Gaza och frisläppandet av all gisslan som tillfångatagits av Hamas och andra väpnade palestinska grupper. Och när regeringar fortfarande inte tar ansvar för att respektera och skydda palestiniers mänskliga rättigheter fortsätter demonstrationerna i oförminskad styrka.

De senaste veckorna har studenter på universitet i USA demonstrerat mot den amerikanska regeringens politiska och militära stöd till Israel. På svenska Grammisgalan i går såg vi hur artister visade sitt stöd för palestiniers rättigheter och kravet på eldupphör.

Samma sak kommer vi fortsatt att se under demonstrationerna den här veckan i Malmö och efter det att Eurovision lämnat staden.

 

Demonstrationsrätten är en central byggsten i varje demokratiskt samhälle och skyddas genom ett antal internationella konventioner. I Sverige skyddas den även i grundlagen.

Medan allt fler människor världen över tar till gatorna för att utöva sin rätt att protestera ser Amnesty hur stater världen över använder sig av repressiva åtgärder som lagstiftning, polisvåld, övervakning och stigmatisering för att begränsa rätten att protestera.

Samma sak har skett när människor höjt sina röster mot det skoningslösa våldet i Gaza och myndigheter runtom i Europa svarat genom att förbjuda solidaritetsprotester för den palestinska civilbefolkningen, trakasserat och gripit människor för att de offentligt uttryckt sitt stöd för palestiniers rättigheter.

Den som förblir tyst står passiv inför det ofattbara lidande som drabbar oskyldiga människor

Antisemitism, islamofobi och uppmaning till hat, hot och våld är inte att likställas med yttrandefrihet.

Det behövs större ansträngningar för att bekämpa den skrämmande ökningen av både antisemitiska och islamofobiska uttryck och attacker, snarare än att tysta människor som visar solidaritet för palestiniers rättigheter.

När krav på ett eldupphör, kritik av den israeliska regeringens agerande, eller andra staters passiva ställningstagande i den pågående konflikten, likställts med stöd för terrorism eller antisemitism, har beslutsfattare och opinionsbildare slagit in på en farlig och repressiv väg.

För när oliktänkande kvävs, den kollektiva sorgen förnekas och människor blir rädda för att höja rösten hotas i förlängningen yttrandefriheten.

 

Amnesty har tydligt fördömt Hamas och andra väpnade palestinska gruppers fruktansvärda attack mot civila i Israel den 7 oktober 2023 och krävt att gisslan omedelbart och villkorslöst ska släppas.

På samma sätt har vi fördömt Israels urskillningslösa och dödliga attacker mot civila i Gaza, krävt ett permanent eldupphör av alla parter och ett slut på den 57-åriga israeliska ockupationen av de palestinska områdena.

 

Men samtidigt som stater världen över tydligt fördömt Hamas attacker på civila i Israel har man på ett förbluffande vis misslyckats med att fördöma Israel och skydda tusentals civila, varav en fruktansvärt hög andel är barn, från att dödas i den ockuperade Gazaremsan.

Så även Sverige där utrikesminister Tobias Billström flera gånger beskrivit Israels attacker i Gaza som proportionerliga. Detta trots att den Internationella domstolen i Haag (ICJ) har slagit fast att palestinier i Gaza står inför en verklig risk för folkmord.

 

Under partiledardebatten på SVT i söndags säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson att han inte tror att det är den som skriker högst som gör störst nytta.

Vi menar att den som förblir tyst står passiv inför det ofattbara lidande som drabbar oskyldiga människor och riskerar därmed att stå på fel sida av historien gällande de folkrättsbrott som sker i Gaza.

 

Både Sverige och omvärlden har skyldigheter att inte bara respektera utan även skapa förutsättningar för fredliga protester. Att protestera mot orättvisor och människorättsövergrepp är några av de få verktyg som människor runt om i världen har för att försöka åstadkomma förändring. Utan rätten att protestera offentligt och fredligt tystas människor och kan inte utkräva ansvar från makthavare.

Demonstrationerna som sker världen över och även i Malmö i dag, kommer att fortsätta så länge som Sverige och omvärlden inte agerar mot Israels folkrättsbrott och för ett permanent eldupphör i Gaza.  


Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty international Sverige

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.