Tiggeriförbud är ren populism, ministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-08-19

Luf: Förbjud inte solidaritet – det glömda Europa kan inte skyfflas under mattan

Det sista som lämnar ett civiliserat samhälle är den medmänskliga viljan att hjälpa. Shekarabis (s) populism är raka motsatsen till solidaritet och medmänsklighet, skriver Joar Forssell , förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.

DEBATT Ett tiggeriförbud är ohållbart, inhumant och leder inte till något gott. Att Shekarabi (s), förordar något så populistiskt och djupt omoraliskt är beklagligt.

Alla människor föds inte med lika goda förutsättningar. I många länder är fattigdom och diskriminering så utbrett att människor knappt har några andra val än att tigga. Det är inte roligt eller trevligt, men dessa människor måste tigga för att klara sina egna och sina barns liv.

Det är mycket sorgligt och berör oss som ser det djupt. Det är ett problem som politiker både i Sverige och andra länder måste agera mot. Men problemet är inte om tiggeriet stör andra människor. Problemet är att det finns de som lever i sådan misär att de tvingas tigga för sitt levebröd. Detta borde socialdemokraterna förstå. En kriminalisering av att be andra om hjälp då en människa befinner sig i nöd skulle göra redan svårt utsatta människor än mer utsatta.

Ett tiggeriförbud skulle inte på något vis hjälpa fattiga människor. Det är inte otroligt att de som idag tigger skulle fortsätta göra det, de har ju ofta inget val.

De små summor tiggeriet trots allt gör möjligt att skicka till fattiga släktingar i migranternas hemländer skulle försvinna. Deras hemförhållanden skulle bli än sämre och den fattigdom som drivit dem till att tigga från början skulle bli än större.

Problemet skyfflas alltså inte bara under mattan, det får också ligga där och gro. Med Socialdemokraternas förslag skulle dessa människor då också jagas av polis eller ordningsmakt. Ordningsmakten, som redan är svårt ansträngd, skulle då alltså bli tvungen att jaga en redan marginaliserad och utsatt minoritet.

Vissa människor, som redan nått samhällets absoluta botten, skulle riskera att få en kriminell identitet. Att utöver det redan påtagliga utanförskapet stämplas som kriminell kan leda till större problem.

Men det kanske inte är en drivkraft att vilja hjälpa utsatta människor som driver Socialdemokraterna till att vilja förbjuda solidaritet. I själva verket rör det sig förmodligen om ett parti som under hård press väljer att jaga Sverigedemokratiska väljare som medicin mot kraftigt sviktande opinionssiffror.

Det är sorgligt att se hur Socialdemokraterna inte bara åker med på den populistvåg som drabbat Sverige och Europa. De vill dessutom uppenbarligen, genom förslaget om förbund mot tiggeri, förstärka vågen och profitera på människors rädslor och känsla av obehag.

Shekarabi (s) säger sig ha lyssnat på medborgare och politiker han träffat i sitt politiska värv, de ska ha sagt till honom att tiggeriet är ett problem regeringen måste ta tag i. Men är detta ett rimligt skäl att gå så långt som att vilja förbjuda människor från att be andra om hjälp?

Många saker kan störa den som rör sig på gator och torg i Sverige, provocera eller göra en illa berörd. Gatuförsäljare eller påflugna politiska aktivister är exempel på detta.

Men tiggeri är av en grövre karaktär, det blottar samhällets brister och misslyckanden. Det blottar det glömda Sverige och det glömda Europa. Det är inte svårt att förstå att många som passerar känner sig otillräckliga och illa till mods.

Det sista som lämnar ett civiliserat samhälle är den medmänskliga viljan att hjälpa. Shekarabis (s) populism är raka motsatsen till solidaritet och medmänsklighet.

Det glömda Europa kan inte skyfflas under mattan. För att citera statsminister Stefan Löfvens (s) twittermeddelande från Almedalsveckan 2015: ”När vi ser fattigdom på nära håll så gömmer vi den inte, vi slår undan dess grogrund”.

Joar Forssell , förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.