Våra barn snusar mer än någonsin

Hjärt-lungfonden: Nu vill svenska folket höja åldersgränsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-08

Snusander bland barn har nått historiskt höga nivåer. För att stoppa utvecklingen krävs skärpt lagstiftning – och svenska folket håller med enligt en ny Novusundersökning, skriver Kristina Sparreljung.

DEBATT. Fler än någonsin snusar i dag och bruket bland barn har nått historiskt höga nivåer.

För att stoppa utvecklingen krävs skärpt lagstiftning – och svenska folket håller med, visar en ny Novusundersökning beställd av Hjärt-lungfonden.

 

Det vita tobaksfria snuset introducerades i Sverige 2016 och var till i augusti 2022 helt oreglerat. Resultatet är att fler än någonsin snusar och störst är ökningen bland barn.

I 2023 års undersökning från CAN svarar nästan tre gånger så många niondeklassare att de snusar i dag än 2017.

Vitt snus marknadsförs ofta som en mindre skadlig, ganska harmlös nikotinprodukt. I själva verket kan det innehålla så mycket som 150 milligram nikotin per gram snus, att jämföra med brunt snus som generellt innehåller 7–8 milligram nikotin.

Inte konstigt att skolbarn kräks av det vita snuset. I både vitt och brunt snus är nikotinhalten helt oreglerad.

 

Det kommer att ta tid tills vi vet lika mycket om hälsoeffekterna av de nya nikotinprodukterna som vi vet om cigaretter. Men forskning visar hittills på allvarliga konsekvenser: Förutom att nikotin är starkt vanebildande så löper snusare ökad risk att utveckla typ 2 diabetes och att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Nikotin kan påverka kognitiva funktioner, öka risken för psykisk ohälsa och påverka fostrets hjärta hos gravida. Dessutom kan smaktillsatserna försämra minne och kognition.

 

Tobaksindustrin påstår ofta att det vita snuset riktar sig till vuxna som vill sluta röka, men för dem finns redan beprövade nikotinläkemedel.

En ny Novusundersökning beställd av Hjärt-lungfonden ger en annan bild av verklighetens användare: Endast fyra av tio av de som snusar vitt snus har ersatt annat tobaksbruk, till exempel cigaretter.

 

Den egentliga måltavlan visar sig i marknadsföring där nikotinsnus med smak av frukt och tuggummi fullkomligt sköljer över svenska barn, som enligt en rapport från A non smoking generation uppger att snuset är enkelt att köpa.

CAN:s statistik går i linje med det som barnens svarar: I nionde klass har andelen flickor som snusar ökat från 2 till 13 procent under en tioårsperiod och i gymnasiets årskurs två från 4 till 22 procent. Bland pojkar snusar 15 procent i nian och 30 procent i gymnasiets årskurs två.

Folkhälsomyndighetens siffror bekräftar att vitt snus når unga: 18 procent av kvinnorna och 12 procent av männen 16-29 år snusar vitt snus men endast drygt 3 procent i gruppen 30-84 år.

 

Den 1 augusti 2022 trädde en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter i kraft. Den innebär bland annat 18-årsgräns för försäljning och förbud mot marknadsföring till personer under 25 år.

Men trots den nya lagen ökar snusanvändningen explosionsartat bland unga.

Som grädde på moset föreslår nu regeringen att skatten för tobakssnus ska sänkas med 20 procent – en åtgärd som går rakt emot WHO:s rekommendationer om en fungerande förebyggande tobakspolitik.

 

Lyckligtvis har den svenska allmänheten en annan bild av vad som bör göras: I Novusundersökningen svarar över hälften av svenska folket (52 procent) att de tycker att det är ett dåligt beslut att sänka skatten på snus medan endast drygt en av fem, 21 procent, tycker att det är ett bra beslut.

Fler än sju av tio (72 procent), tycker att det vore en bra idé att höja åldersgränsen för köp av nikotin- och tobaksprodukter till 20 år.

 

Enligt FN:s barnkonvention har varje barn rätt till högsta möjliga hälsostandard och regeringen ansvarar för att förverkliga denna rättighet. Historisk sett har hårdare lagstiftning och regleringar varit vägvinnande.

Därför uppmanar vi nu den svenska regeringen att:

  • Likställa alla nikotin- och tobaksprodukter inför lagen.
  • Göra grund- och gymnasieskolan helt nikotin- och tobaksfri.
  • Höja åldern för inköp av nikotin- och tobaksprodukter till 20 år.
  • Höja skatten på alla nikotin - och tobaksprodukter.
  • Förbjuda smaktillsatser som appellerar till barn och unga i nikotinprodukter.
  • Förbjuda reklam och onlineförsäljning av nikotinprodukter.


Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln