Nu tar vi krafttag mot barnäktenskap

Tidöpartierna: Ny utredning får i uppdrag att föreslå skärpta regler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-20

En utredning får nu i uppdrag att föreslå skärpta regler för tvångsäktenskap, barnäktenskap och månggiften, skriver Gunnar Strömmer, Jakob Forssmed, Paulina Brandberg och Richard Jomshof.

DEBATT. Nu lägger vi grunden för att skärpa synen på hedersrelaterat våld och förtryck – en utredning får i uppdrag att föreslå skärpta regler för tvångsäktenskap, barnäktenskap och månggiften.

 

Ingen i Sverige ska behöva anpassa sitt liv efter hederskulturella föreställningar. Att flickor och kvinnor, men också pojkar och män, får sina liv och sin frihet begränsade av hedersnormer är något som vi vet förekommer i Sverige. Det är också något som vi aldrig kommer acceptera.

En central del i att sätta stopp för det hedersrelaterade våldet och förtrycket är att göra upp med de ofrivilliga och olagliga äktenskapen, som är ett av de tydligaste uttrycken för hederskontrollerande normer.

Att sätta stopp för barn- och tvångsäktenskap är en fråga om att skydda individens fria vilja och val, men det är också en fråga om att sätta stopp för många kvinnor och flickors psykiska och fysiska lidande.

 

Låt oss vara tydliga: Barn ska under alla omständigheter få vara barn, och vuxna ska ha valet att fritt välja sin partner – eller att inte ha någon partner.

Sedan regeringen tillträdde har flera åtgärder vidtagits för att bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket, varav flera tar sikte på att göra upp med de ofrivilliga och olagliga äktenskapen.

Till exempel har Jämställdhetsmyndigheten fått i uppdrag att genomföra en kartläggning av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige. En utredning har också nyligen föreslagit att den som inte avslöjar eller förhindrar äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott, gör sig skyldig till brott.

Nu tar vi nästa steg, och ger en utredare i uppdrag att se över ett antal straff- och civilrättsliga frågor. Uppdraget innehåller flera viktiga delar:  

 

Skärpta straff för hedersrelaterade brott

Straffskalorna måste återspegla den kränkning och det fysiska och psykiska lidande som brotten innebär för brottsoffret.

Utredaren ska därför se över om straffskalorna för hedersförtryck, äktenskapstvång, barnäktenskapsbrott och vilseledande till äktenskapsresa ska skärpas.

Utredaren ska också överväga om även tvång att vara kvar i ett äktenskap bör kriminaliseras.

 

Vi vill komma åt alla som ansvarar för barnäktenskap

Dagens lagstiftning träffar den som förmår eller tillåter ett barn att ingå ett äktenskap, till exempel en vårdnadshavare. Men barnäktenskap kräver planering och involverar ofta flera personer.

Samarbetspartiernas uppfattning är tydlig: samtliga vuxna som bär skuld i att ett barn blir bortgift och berövas sin barndom ska kunna straffas för det. Utredaren ska därför se över om kretsen av personer som kan hållas straffrättsligt ansvariga för barnäktenskap bör utvidgas.

 

Utländska månggiften och fullmaktsäktenskap hör inte hemma i Sverige

Månggifte utgör ett hinder för jämställdhet och förknippas ofta med förtryck mot kvinnor och flickor. Fullmaktsäktenskap, det vill säga äktenskap som ingåtts utan att båda parter varit närvarande, har i sin tur en nära koppling till tvångsäktenskap, eftersom bristande samtycke lättare kan döljas.

Varken månggifte eller fullmaktsäktenskap är tillåtet i Sverige. Utländska månggiften kan dock erkännas i Sverige om det finns ”synnerliga skäl”, medan utländska fullmaktsäktenskap erkänns om ingen av makarna hade anknytning hit.

För att tydligare markera att månggifte aldrig är acceptabelt och för att minska risken för ofrivilliga äktenskap får utredaren i uppdrag att överväga om utländska månggiften ska erkännas i Sverige överhuvudtaget och om reglerna om utländska fullmaktsäktenskap ska skärpas.

 

Sverige ska vara fritt och öppet för alla. Ingen ska tvingas anpassa sitt liv efter familjens eller omgivningens förväntningar. Därför tar vi nu ytterligare ett steg i det viktiga arbetet med att förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck.

Ytterst handlar det om att stärka skyddet för alla som utsätts för dessa fullständigt oacceptabla inskränkningar av sina liv och sin frihet.


Gunnar Strömmer, justitieminister (M)
Jakob Forssmed, socialminister (KD)
Paulina Brandberg, jämställdhetsminister (L)
Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.