Sluta lura väljarna i Malmö, Vänsterpartiet

Debattören: Anmärkningsvärt om partiet gör sig beroende av SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Vänsterpartiet och Anders Skans (till höger på bilden) öppnar upp för att ge Sverigedemokraterna inflytande i Malmöpolitiken är beklagligt för de Malmöbor som förlitat sig på V:s antirasism, skriver Roko Kursar.

Foto: TT (Montage)

DEBATT. Den 27 februari beslutade Malmö kommunfullmäktige om 116,5 miljoner av de extra välfärdsmiljoner som staten genom januaripartierna tilldelat vår stad, och som vi är försäkrade att få nästkommande år.

I dag beslutar kommunstyrelsen om att föreslå kommunfullmäktige om hur ytterligare 58 miljoner kronor, framförhandlade av den oheliga alliansen i riksdagen bestående av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, ska fördelas.

Någon garanti att Malmö även nästa år tilldelas tillskottet från den oheliga alliansen i riksdagen saknas dock. Hur dessa medel fördelas i år får således stora konsekvenser för stadens ekonomiska förutsättningar i budgetprocessen för nästkommande år.

Styret i Malmö har för avsikt att säkerställa att de extra välfärdsmiljonerna fördelas ansvarsfullt och på ett sätt som inte försätter våra välfärdsverksamheter i ett läge där resurser saknas i nästkommande års budget.

Frågan är nu om oppositionen i Malmö avser att agera på samma ansvarsfulla sätt med dessa tillfälliga medel, eller om lockelsen att skapa en ohelig allians väger tyngre?

Styret i Malmö, som består av Liberalerna och Socialdemokraterna, budgetsamverkar med Miljöpartiet och samlar tillsammans 27 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Det innebär att oppositionen endast kan uppnå majoritet när Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gör gemensam sak med Centerpartiet och Moderaterna. 

Detta har redan förekommit på nämndsnivå men inte i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet har länge betonat att man är ett antirasistiskt parti. Det är hedervärt och något som jag personligen alltid respekterat dem för. Men det är också något som förpliktigar och som många Malmöbor lär förvänta sig att Vänsterpartiet faktiskt står fast vid.

Att Vänsterpartiet i stället öppnar upp för att ge Sverigedemokraterna inflytande i Malmöpolitiken är därför beklagligt för de Malmöbor som förlitat sig på Vänsterpartiets antirasism. Vänsterpartiet kan påstå att de endast förhandlar med Moderaterna och Centerpartiet men faktum är att de inte kan få igenom ett endaste förslag utan aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Dagarna efter valet var Vänsterpartiets gruppledare Anders Skans snabb att påpeka i en text i Sydsvenskan den 14 september 2018, bland annat riktad mot mig, att dåvarande Malmöalliansen endast kunde ta makten i Malmö med Sverigedemokraternas aktiva stöd i varje beslut. 

Liberalerna drog samma slutsats och vägrade ingå i ett sådant styre.

Därför är det också högst anmärkningsvärt att Vänsterpartiet är de som i dag väljer att göra sig beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd och förhandla med dem via Moderaterna.

Vänsterpartiet gör nu exakt det som deras gruppledare Anders Skans varnade för i sin text i Sydsvenskan:

”De samtalen som redan nu förs mellan Torbjörn Tegnhammar (M) och Magnus Olsson (SD) visar hur upplägget går till: L och C behöver inte sitta med i rummet där diskussionerna förs och kan därmed hävda att de bara, som vuxna människor, ’hälsat’ på SD i hissen. Det är uppenbart för alla att SD är ett rasistiskt parti som tvingas hantera kandidater med nazistiskt förflutet, som beskriver människor från andra delar av världen som parasiter och som önskar livet ur politiska motståndare. Rasismen döljs allt mer illa och om inget annat borde Jimmy Åkessons utfall i SVT:s slutdebatt och Mattias Karlssons ultranationalistiska ’seger eller död’-inlägg på Facebook vara nog.”

Så vem försöker Anders Skans och Vänsterpartiet lura?

Politik består visserligen av pragmatism och kompromissande. Men att som vänsterpartist kompromissa med det starkaste av Vänsterpartiets vallöften – att inte under några som helst omständigheter ge Sverigedemokraterna inflytande – är att kompromissa med den antirasism man så länge sagt sig stå upp för.

Ju fortare Vänsterpartiet slutar försöka lura sig själva, sina medlemmar och framför allt sina väljare, desto bättre för Malmö och Malmöborna.


Roko Kursar, kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Fler lokala Malmödebatter

LÄS OCKSÅ

DEBATT S, Rosengård behöver ett konstmuseum nu

LÄS OCKSÅ

DEBATT Bostadsbristen backar oss till Fattigsverige

LÄS OCKSÅ

DEBATT Gör vårt Malmö till en cykelstad i världsklass

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: