7 tips: Så blir du en jämställd förälder

Med anledning av internationella kvinnodagen – så ökar du jämställdheten i relationen

Uppdaterad 2019-03-27 | Publicerad 2019-03-08

I vissa heterosexuella relationer råder det ojämställdhet mellan könen, för många kan det vara så helt omedvetet. Men det finns konkreta tips på hur man kan råda bot på detta – varför inte ta tag i det redan i dag på den internationella kvinnodagen?

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare, har skrivit boken ”Skriet från kärnfamiljen” tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe där de ger råd på hur man kan öka jämställdheten i familjen. I en intervju med Aftonbladet Family ger hon sju konkreta tips på hur du kan gå tillväga att för att bli en jämställd förälder.

Rebecka Edgren Aldén.

1. Dela föräldraledigheten

Det är oftare mamman som är hemma längre med barnen än pappan. Oavsett situation och argument så landar det ofta i att kvinnan får stanna hemma – vare sig det är hon eller han som pluggar, eller hon eller han som tjänar mer, menar Rebecka Edgren Aldén.

– Jag vill uppmana folk om att se bortom dessa argument och tänka på längre sikt. Det finns en massa fördelar med att dela lika. På sikt ökar kvinnans inkomst om pappan är hemma. Och de som har delat mer lika har mindre risk att skilja sig och ökad chans att få fler barn tillsammans. Det finns även forskning som visar att så som man delar under föräldraledigheten, så blir ofta fördelningen hemma resten av tiden hemma när man är förälder, säger hon och fortsätter:

– Dela så lika det bara går. Det är konkret och det kommer att göra en stor skillnad på föräldraskapet sen. Låt inte pappan vara hemma en dag i veckan som lekpappa, dela tiden och inte pengar och dagar.

2. Dela på vabb

Dela på hämtningar, lämningar, samtal med förskolan, föräldramöten och nattningar. Sätt upp scheman för vems tur det är innan det faller sig naturligt.

– Det gäller att programmera om hjärnan, inte bara era egna utan även hos förskolepersonalen, barnen och cheferna på era arbeten: ”Ni är lika viktiga som föräldrar, och ni är lika viktiga på era jobb”. Efter ett tag kommer det bli naturligt att man slentrianmässigt inte ringer till mamman om barnet blivit sjukt på förskolan.

3. Se över projektledarrollen

Det finns de som är duktiga på att hjälpas åt, men det är fortfarande en stort del av kvinnorna som är projektledaren hemma.

– Det är ofta mamman som har koll på jympapåsar, kalas, skolavslutning, presenter till fröknar, när det ska städas och när det ska bokas semester. Det är en osynlig tidstjuv, det är väldigt många kvinnor som sitter på arbetsplatser och gör listor i sitt huvud medan männen ofta kan släppa vad som händer hemma när de är på jobbet. Det är en fin egenskap att kunna vara organisatör. Men om man inte kan kliva ned från den rollen så är det bra att lyfta det i sin relation, säger Rebecka Edgren Aldén.

Antingen får den andra partnern kompensera på annat sätt, eller så får man dela upp rollen på olika områden.

Konkreta tips på internationella kvinnodagen – så kan du bli en jämställd förälder.

4. Sänk kraven – och mammaskulden

Att ha höga krav på sig själv är också en fälla för föräldraskap och jämställdhet. Särskilt mammor har dessa höga krav och jämför sig ofta med andra mammor – på exempelvis Instagram där man kan måla upp en perfekt yta. Det kan bidra till att man känner sig som en sämre förälder.

– Att sänka kraven är också en solidarisk handling, att sänka kraven för sina barn, att bjuda hem folk när det är stökigt hemma och inte bjuda på den perfekta efterrätten. Det bidrar till hela samhället att man sänker kraven på oss själv, säger hon och fortsätter:

– Och pappan ska inte jämföra sin partner med exempelvis sin mamma.

Dessutom ska man inte shamea andra föräldrar och deras föräldraskap. Framför allt är det ofta mammor som får pekpinnar, något som spär på mammaskulden och kraven.

5. Be om hjälp

Hjälp till att hämta och lämna med andra familjer, få in ”kollektivtänket”, tipsar Rebecka Edgren Aldén. Om vi ber om en hjälpande hand så bjuder vi också in till att visa att allt inte är perfekt.

– Det tror jag är superviktigt för solidariteten i samhället – att inte fastna i kärnfamiljsenheten.

6. Ha egentid

– Det är superviktigt att man får vara med sig själv och ha sina intressen och vänner och inte bara gå in i pappa- eller mammarollen. Lägg dig i badet, ta en promenad och kliv ur familjebubblan, säger Rebecka Edgren Aldén och fortsätter:

–Där vet jag att pappor ofta är bättre på att ta den här egentiden, att fortsätta med det efter att man blivit förälder.

7. Dra in barnen

Enligt Rebecka Edgren Aldén bör man redan tidigt få barn att involveras i sysslor i hemmet.

– Låt barnen hjälpa till, som att passa sina syskon, laga mat och städa. Har man inpräntat att man är en familj som hjälps åt, där alla är individer med rättigheter och skyldigheter, då blir det lättare senare.

Dessutom ska man visa barnen att båda föräldrarna är lika viktiga – både när det kommer till jobb, vem som gör vad och egentid.

– Fundera på om du vill att dina barn ska växa upp med föreställningen att pappor inte är lika viktiga för sina barn som mammor, och att mammor inte är lika viktiga på jobbet som pappor, säger hon.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!