Gravid

presenteras av

Gravida Taras ilska mot finska kostråden

Publicerad 2023-12-09

I Sverige får gravida äta sushi, lakrits och dricka energidryck.

I grannlandet ser råden annorlunda ut.

Det har fått finska matinfluencern Tara Junker att reagera.

– Ingen finsk gravid vågar ha parmesan på sin pasta.

Finland, våra grannar i öst, är så nära men ändå så långt bort. I alla fall om man ser till våra olikheter.

I grannlandet ser till exempel kostråden för gravida annorlunda ut, om man jämför med de vi har i Sverige. Enligt den finska matinfluencern Tara Junker är de mer strikta och krångliga att förstå, vilket hon blev varse om när blev gravid med sitt första barn tidigare i år. Något finska Hufvudstadsbladet skrivit om.

När hon, i vanlig ordning, la upp bilder på maten hon åt på sitt Instagramkonto strömmade frågorna in.

– Jag fick en massa meddelanden och kommentar om vad jag åt, som ”Äter du verkligen majonnäs?”. Det fick mig att inse att att något är fel, att vi som är gravida verkar sitta på olika information.

Tara, som har examen i kostvetenskap, har tittat på de finska kostråden som myndigheten THL, Institutet för hälsa och välfärd, ligger bakom. De går att hitta på en tolv sidor pdf – svårlästa, menar hon. I Sverige är informationen mer lättillgänglig, både på Livsmedelsverkets hemsida och i myndighetens app för gravida.

– Sedan tycker jag de skiljer sig otroligt mycket från de svenska kostråden. Det är mycket finska gravida inte kan äta. Till exempel såg jag att vi bara får äta opastöriserad ost om den är upphettad medan man i Sverige kan äta hårda opastöriserade ostar. Det gör att ingen finsk gravid vågar ha parmesan på sin pasta.

– Du får heller inte äta vissa frön på ditt bröd eller ingefära i någon form, vilket är okej i Sverige. Det blir då svårt att veta vad man ska göra då vi är många finskar som talar svenska och som söker sig till svenska myndigheter för information.

Till och med vissa barnmorskor i Finland har svårt att veta vad som gäller, menar Tara. Därför är det inte konstigt att man googlar efter svar – till exempel om man kan äta majonnäs som gravid.

– Och vi vet alla hur det kan gå, när man googlar.

Tara Junker, matinfluencer, har reagerat på de finska kostråden för gravida.

Vad är det du till exempel äter som gravid, som inte är enligt finska kostråden?

– Parmesan, sushi, ingefära – inte jättemycket men det är inga problem om det finns i sås eller i en maträtt. Jag har även valt att inte peta bort frön från frallor eller granolan. Jag äter rätt vanligt, och följer de svenska råden.

Flera gravida har hört av sig till henne och berättat att hon har lugnat deras oro. Taras öppenhet om sin liberala syn på kost, har skapat en debatt i Finland om kostråden – om varför de är mer hårda än de svenska.

– Jag blev hemskt förvånad att myndigheten som ger kostråden höll med mig.

En kostexpert på THL säger till Hufvudstadsbladet att det går bra att följa råden som ges i Sverige, och att de ska uppdateras nästa år. Tara välkomnar det.

– För mig har det här handlat om att gravida inte vågat äta något då de inte vet vad som är säkert. Man ska inte behöva gå runt och vara rädd hela tiden.

I Finland får gravida inte äta rå fisk som sushi.

Så tas kostråden fram i Sverige

Aftonbladet Family hörde av sig till Livsmedelsverket med frågan: Varför ser kostråden annorlunda ut?

Hur det går till i andra länder när råden tas fram kan Åsa Rosengren, rådgivare på Livsmedelsverket, inte säga. Men i Sverige så baseras råden och informationen de tar fram alltid på ett oberoende vetenskapligt underlag om en viss risk.

– Det väger tyngst. I vetenskapliga underlag ingår bland annat hur mycket vi äter av något som innehåller ett visst ämne. Det påverkar risken. I fallet med lakrits skiljer sig sannolikt Finland och Sverige i det avseendet.

Även lagstiftningen och andra faktorer som sociala och miljömässiga vägs in, och hur en viss risk hanteras i andra länder.

– Råd i andra länder beaktas alltså men är inte avgörande.

Gällande till exempel lakrits så framgår samma information om livsmedlet som det gör i Finland – även om man inte avråds att äta det helt.

”Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som kan vara skadligt om du får i dig för mycket av det. Människor är olika känsliga för glycyrrhizinsyra. Gravida och personer med högt blodtryck är möjliga riskgrupper, och även personer med hjärtfel och njursjukdomar”‚ står det på Livsmedelsverkets hemsida.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu