Gravid

presenteras av

Fler vill vänta med att klippa navelsträngen

Camilla: ”Jag ville optimera mitt barns hälsa”

Publicerad 2023-12-02

När ska man klippa navelsträngen efter förlossningen?

Frågan har debatterats – och vissa föräldrar vill vänta upp till en timme.

– Ibland blir man kanske lite för säker på att saker inte är farligt och det är bekymmersamt, säger överläkaren Ola Andersson.

Sen avnavling innebär att man väntar någon eller några minuter med att klippa navelsträngen på nyfödda. Detta för att blodet i moderkakan, cirka en deciliter, ska rinna tillbaka till barnet.

De första svenska riktlinjerna kring det kom 2008. Då hade det varit en debatt om avnavling i sociala medier, på Facebook skapades det forum där man ifrågasatte rutinerna för det.

– Den nya riktlinjen innebar att man väntade två till tre minuter innan man avnavlade efter förlossningen. Innan dess var det vanligt att navelsträngen klipptes direkt efter, säger Ola Andersson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Han har forskat om sen avnavling i flera års tid och i sin forskning har han visat på fördelarna med att vänta tre minuter med att klippa navelsträngen:

  1. Det ger skydd mot järnbrist, vilket i sin tur är bra för blodbildningen och hjärnans utveckling.
  2. På längre sikt ser man också en positiv påverkan på barnens finmotorik, som att rita och skriva, och det sociala beteendet.

Studien har haft stor betydelse för riktlinjerna för avnavling i andra länder.

– Vi såg inga nackdelar. Vissa var oroliga för att det var för mycket blod som skulle gå över till barnet och att det skulle bidra till andningsbekymmer samt att fler skulle drabbas av gulsot. Men så var det inte.

Ola Andersson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Nya riktlinjen inte nog för vissa

Tre minuter var länge riktlinje, vid vaginal förlossning och fullt friska barn, men när Ola Andersson hörde efter med barnmorskor så väntade de med klippet längre än så – tills att navelsträngen slutat pulsera och var tunn och vit, eller tills moderkakan kommit ut.

– Det var längre än rekommendationerna men då fick vi chansen att undersöka hur säkert det var att vänta så länge. Och det fanns inga nackdelar.

Förra året kom därför nya riktlinjer – nu är rådet att navelsträngen ska klippas när den är tunn och slapp och senast när moderkakan har släppt. Vid vaginal förlossning, och om barnet är välmående.

– I genomsnitt är den tiden sex minuter.

Men för vissa är inte den tiden nog. Ola Andersson upplever att debatten om sen avnavling lever kvar än fler kvinnor vill att navelsträngen ska klippas så sent som möjligt.

– Enligt min uppfattning har det, tillsammans med free birth, blivit mer aktuellt de senaste tio åren i och med sociala medier.

Camilla fick vänta en timme

När Camilla födde sitt andra barn dröjde det en timme innan man klippte navelsträngen, något hon önskat. Och den önskan är hon inte ensam om.

I en Facebookgrupp om sen avnavling delar kvinnor med sig av sina erfarenheter. Någon lyckades få igenom 45 minuters väntan innan navelsträngen klipptes, en annan fick igenom tre timmar.

För Camillas del väntade man en timme innan pappan klippte navelsträngen. Hon fick upp ögonen för sen avnavling för två år sedan när hon väntade sitt andra barn, när hon läst om fördelarna.

– Jag ville optimera mitt barns hälsa och ge det de bästa förutsättningarna direkt från starten.

Hon bor på Åland och för hennes del blev det ingen diskussion när hon tog upp sin önskan med sin barnmorska. Inte heller på förlossningen ifrågasattes hon.

– Det kändes toppen att allt så gick så bra, att man blev lyssnad på. Då hade jag läst om folk som inte fått som de velat. Så jag var jättelycklig och glad att allt gick som planerat.

När Camilla födde sitt tredje barn ville dock inte barnmorskan vänta längre med klippet, än de tre minuterna som är praxis på Åland.

– Jag var väldigt besviken på personalen och situationen. Men jag hade ingen ork att stå upp för det jag ville. Jag såg att halva navelsträngen fortfarande var blå, så det fanns mer blod, men de klippte ändå.

”Är som skära av ett blodkärl”

Enligt Ola Andersson gör det ingen skillnad att vänta en timme, eller mer, än några minuter. Men han vet att det finns en önskan hos en del barnmorskor om att lämna mamman och barnet så ostörda som möjligt den första timmen efter förlossningen, den så kallade ”gyllene timmen”.

– Den gyllene timmen är en ambition om att ge mamman och barnet en naturlig och bra start som möjligt, där de får tid att återhämta sig. Då är det vissa som tycker att man stör om man klämmer navelsträngen.

Det går dock inte att utesluta att det kan innebära risker att vänta för länge med att klippa navelsträngen. Detta på grund av en ven som går från moderkakan till barnet inte kan stänga sig, vilket skapar en oro för att barnets blod rinner tillbaka till moderkakan.

– Det är som att skära av ett blodkärl, tappa blod och förblöda. Det gör att vi inte kan rekommendera att man ska vänta längre.

Enligt Ola finns det ett fall där ett barn plötsligt efter 50 minuter blev blekt och fick svårt att andas. Det visade sig att blodvärdet sjunkit. Det fanns ingen inre blödning så den enda förklaringen var att blodet hade runnit tillbaka till moderkakan.

– Erfarna barnmorskor säger att de aldrig har varit med om det. Men det är här vi står nu med den medicinska kunskapen, vi kan inte garantera att det inte kan hända. Och om det händer är det potentiellt livsfarligt för barnet.

– Det är ett ganska nytt fenomen att man väntar länge med att klippa, det är inget man forskat på. Riktlinjerna vi har i Sverige utgår från vetskapen vi har nu.

Ola har respekt för att den önskan finns hos föräldrar och för barnmorskor som yrkesgrupp – samt viljan att lyssna på mammorna.

– Men ibland blir man kanske lite för säker på att saker inte är farligt och det är bekymmersamt. Här är min roll att stå för vetenskapen och göra studier för att prova långt som möjligt vad som är sant.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln