Tidöavtalet är en riktig manual för superhjältar

Men en pojke från Glimåkra bad aldrig om att få bli hjälte

Tidölaget.

Regeringen har skrivit en ny handbok för superhjältar.

Den är alldeles unik i sitt slag, eftersom de tagit till vara på en del av hjälterollen som tidigare varit fått stå tillbaka i litteraturen till förmån för de lyckliga, bombastiska sluten.

De har valt att fokusera på det som föregår de heroiska insatserna: hindren. Ingen kan bli hjälte utan motgångar, och alla vill ju ha en hjälte.

Inspirationen har bland annat hämtats från USA, superhjältarnas hemland, där människor visserligen rasprofileras och sätts i fängelse, saknar sjukvård och jobbar trippelskift för att kunna försörja sina barn, men där det då och då ploppar ut en och annan superman.


För att Ulf Kristerssons Sverige ska bli fyllt av just sådana har han sett till att göra livet så jävligt som möjligt för så många han bara kan. I handboken för superhjältar, även kallad Tidöavtalet, står det att regeringen ska ”ta fram förslag till författningsändringar och andra åtgärder som syftar till att så långt det är rättsligt möjligt begränsa asylsökandes rättigheter”.

De som från början haft det bra kan gärna få det bättre, för där finns ingen intressant story att hämta.

Handboken uppehåller sig därför vid dem vars liv redan från födseln präglats av motgångar – de som tvingats korsa både hav och barriärer för att överhuvudtaget överleva. Bland testförsöken finns till exempel villkorad rätt till välfärdsfunktioner, indragna uppehållstillstånd och ökade repressalier.

För att verkligen kunna följa utvecklingen för dessa människor har de dessutom sett till att skapa förutsättningar för att kunna övervaka dem var de än går.


Handboken har redan börjat bära frukt. Inte på hjältefronten kanske, men när det kommer till den där delen som handlar om motgångar. Folk har, som väntat, fått det förfärligt. De är skräckslagna inför det universum som regeringen bestämt sig för att skapa under de kommande fyra åren, byggt enligt bestraffningens principer.

En som fått se konsekvenserna av den förda politiken är en elvaårig pojke i Glimåkra. Han önskade sig tillgång till basala samhällsfunktioner, de där som man får ta del av genom att ha de fyra sista siffrorna i sitt personnummer. Istället fick han avslag på sin asylansökan, helt enligt regeringens önskan.


Under de senaste dagarna har han sålt majblommor och slagit alla möjliga rekord.

”En hjälteinsats”, skriver Ulf Kristersson på sin Instagram.

”Håller med om varje ord”, stämmer Ebba Busch in.

Själv bad han aldrig om att bli superhjälte.

På frågan om vad han ska köpa för pengarna som han får av försäljningen svarar han: ”Jag vill köpa ett uppehållstillstånd, men det går inte”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.