Hyckleri när politiker köper Murhafs majblommor

Berättelsen om Murhaf har allt: en liten pojke som lever i otrygghet och utsätts för trakasserier i byn blir över en natt hjälten som hjälper andra barn.

Det är klart att folk hakar på och köper majblommor av Murhaf. I skrivande stund har pojken sålt för nära två miljoner kronor. När två sverigedemokratiska kvinnor skrev rasistiska påhopp mot Murhaf blev det en motståndshandling att köpa en blomma av honom. Ett slags antirasistisk ställningstagande. Ett fuck you till SD och ett bidrag till ett fattigt barns nya vinterjacka. Så praktiskt! Everybody wins!

 

Till en början i alla fall. 

Murhaf saknar uppehållstillstånd. I en intervju berättar han att han önskar att han kunde använda pengarna han tjänat för att köpa ett, men det går inte. Istället blir det en telefon och nya sneakers. Pojken och hans familj är glada, han möts av mycket kärlek, berättar de.

Magdalena Andersson skriver på Instagram att hon gärna vill köpa en blomma av Murhaf. För några år sedan uppmanade hon asylsökande att söka sig till andra länder än Sverige. Om rasismen mot pojken skriver hon ”var går gränsen?” och riktar sig till Ulf Kristersson. I valrörelsen 2022 proklamerade hon att hon inte ville ha ett ”somalitown”.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

 

Den stora majoriteten av svenska politiker är för en extremt stram invandring och många vill också försvåra för asylsökande familjer att leva värdiga liv i Sverige genom att inskränka rätten till grundläggande välfärd. Dessutom vill regeringen utreda om lärare och läkare ska bli skyldiga att anmäla papperslösa. 

Murhaf är född i Sverige. I juni fyller han tolv år och han vet fortfarande inte om han ska få stanna här. Att köpa en majblomma är lätt, att på riktigt värna asylsökande tycks desto svårare.

Att helhjärtat stå upp mot rasism, eller de skeenden som gör att den normaliseras, är närmast omöjligt för de flesta. Varför är det annars så tyst?

Ja, fram tills dess att ett barn kallas för “blatteunge” och ett snabbt klick i en webbshop kan få en att känna sig som en antirasistisk hjälte. Men man kan inte köpa sig fri från ansvar för en vansinnigt omänsklig samhällsutveckling.

 

Man kan inte stå upp bara när det passar en själv. Har man köpt den där majblomman, och samtidigt röstat för partier vars uttalanden och förslag leder till att barn som Murhaf trakasseras från första början, så hoppas jag att man skäms idag. 

Murhaf Hamid har berättat att han helst hade velat köpa ett uppehållstillstånd för pengarna.

Följ ämnen i artikeln