Sekunderna tickar på men hjärnan glider iväg

När två AI gör podden ”Discover daily” finns inte minsta spår av något organiskt

Perplexity och Elevenlabs är två av de starkast lysande stjärnorna på den alltjämt sprakande AI-himlen. Nu har de två funnit varandra och resultatet blev *trumvirvel* en podcast vid namn ”Discover daily”.

Perplexity är en språkmodell som faktiskt kan söka på internet och presentera sina fynd i stringenta textsjok med relevanta källhänvisningar och uppdaterad information. Nyhetsmedier över hela världen har hyllat och hajpat tjänsten och New York Times gick till och med så långt att de undrade om den rent av kan komma att ersätta Google inom en snar framtid. Även här på Aftonbladet var vi tidiga med att använda Perplexitys förmåga att sammanfatta nyhetslägen.

Elevenlabs å andra sidan har mutat in sin position som världens främsta talsyntes. Åtminstone den mest hajpade. Med häpnadsväckande precision kan röster klonas och text läsas upp på ett näst intill människolikt vis.


Så vad händer om man tar väldens mest hajpade sökverktyg och kombinerar med världens mest hajpade talsyntes och skapar en nyhetspodd? Jo, man börjar tänka på annat efter ungefär 45 sekunder. Och det är inte för att det är dåligt, för det är det verkligen inte. Musiken är smakfullt mixad, rösten behaglig, nyheterna relevanta och manuset välskrivet.

Men när varken innehållet eller utförandet innehåller minsta spår av organiskt material är det som att det saknas receptorer i min hjärna för innehållet att klamra sig fast vid. Det är som att dricka en rumstempererad fett- och sockerfri milkshake. Som en snuttefilt i polyester. Sekunderna tickar på men hjärnan glider strax iväg. Vad ska vi äta i helgen? När behöver jag börja förodla mina jalapeñoplantor? Nej … just det jag lyssnade ju på det senaste om Elon Musks planer på att åka till Mars.


Jag tror absolut att de automatiserade och 100 procent artificiellt framtagna ljudprodukterna är här för att stanna. Kanske behöver modellerna bara tränas ytterligare lite grann. Eller möjligtvis är det vi som behöver träningen. För kanske måste vi utveckla nya receptorer i hjärnan innan vi på riktigt kan komma att fängslas av något en matematisk modell gissat sig fram till.

När Ebba Von Sydow tog Paris Hilton till Sverige

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.