Alana var katolik och gay – tog sitt eget liv

”Dear Alana” är en hjärtskärande podd om omvändelseterapi i kyrkan

Religion och sexualitet är en laddad kombination. Särskilt om man är homosexuell – och samtidigt djupt troende katolik.

När amerikanska Alana Chen åkte på katolskt sommarläger som 13-åring kände hon att hon hittat hem. Bakom ryggen på sina icke-katolska föräldrar började hon ta bussen till kyrkan flera gånger i veckan för att gå i mässa, och väl där tog en av prästerna henne under sina vingar.

Samtidigt försökte Alana hitta sig själv och sin sexualitet. 14 år gammal kom hon ut som homosexuell för prästen, som beordrade henne att inte berätta det för någon. I stället sattes Alana i omvändelseterapi.

Den 8 december 2019 tog hon sitt liv, 24 år gammal.

Hon skriver också om skammen och rädslan för att hamna i helvetet om hon inte följde prästernas uppmaningar

I podcasten ”Dear Alana” berättar programledaren Simon Fung Alanas historia med hjälp av hennes mamma Joyce och Alanas dagböcker. Fung är själv homosexuell katolik och har en bakgrund som på många sätt liknar Alanas. När han först hörde talas om henne bröt han ihop och grät på fiket där han satt, har han berättat i en intervju.

Fung hörde av sig till Alanas mamma i sociala medier för att beklaga sorgen och efter flera månaders tystnad fick han svar. Kontakten slutade med att han flyttade till Alanas hemstad i Colorado för att dokumentera hennes öde.

Alana Chen lämnade efter sig över 20 dagböcker, i vilka hon berättar om hur präster och andra medlemmar i kyrkan uppmuntrade henne att motarbeta sin sexuella läggning. Hon skriver också om skammen och rädslan för att hamna i helvetet om hon inte följde prästernas uppmaningar att dejta killar, klä sig mer feminint och sluta med lagsport.

 

Alanas egna ord är en otrolig tillgång för berättelsen, men gör att lyssningen blir smärtsam. Det är svårt att förstå att en så målmedveten och viljestark person kan bli så hjärntvättad. Inte ens när hon fick hjälp av sin familj att lämna kyrkan mådde hon bättre.

Många inom katolska kyrkan nekar till att omvändelseterapi fortfarande används men ”Dear Alana” vittnar om något annat. Det är hjärtskärande.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.