Andliga samtal mest för de redan frälsta

Eric Schüldts ”Sökarna” lyckas inte helt sänka tröskeln

Andliga samtal är inte något jag har för vana att boka in, men om man råkar komma över ett sådant blir man nästan alltid överraskad över hur trevligt det kan vara.

Journalisten Eric Schüldts nya podd ”Sökarna” är just ett sådant samtal. Gästerna som intervjuas är bland annat författare, psykiatriker eller teologer som alla får svara på frågor som: Hur såg Gud ut i deras barndom? Hur ser paradiset ut och vad tänker de om döden?

Podden görs av föreningen Valv, för att ”främja förståelsen av det andliga samtalet.” Jag tänker att det är samma sak som att vilja ”krossa fördomarna” om det andliga samtalet, men efter fyra avsnitt blir de snarare bekräftade. En ungefärlig timme fylld av samma allvarliga ton som i kyrkan. Långa stycken av klassisk musik som går i moll och ännu längre tystnader innan intervjupersonen till slut svarar på frågan om Guds närvaro i deras liv ”som något ljust”.

Ett riktigt bra andligt samtal är som en mer kreativ form av psykologi

Samtidigt finns det något i det andliga och religiösa samtalet som jag verkligen håller med om att vi saknar idag. De fåtal gånger jag haft äran att prata med en teolog eller religionsvetare har jag långt efter det behövt citera dem. Ett riktigt bra andligt samtal är som en mer kreativ form av psykologi. Ett mindre kliniskt och lösningsorienterat sätt att behandla sorg och sårbarhet på, som vi skulle behöva mer av.

”Sökarna” blir dock en podd för de redan frälsta och lyckas inte riktigt sänka tröskeln. Kanske för att de allra största och svåraste religiösa frågeställningarna inte alltid behöver vara de mest intressanta. Är det inte så med allt? Att det mest intressanta inom ett ämne blir som bäst när det korsbefruktas av ett annat? När teknik, mat, litteratur eller konsumtion får blandas med religion kan det uppstå något annat. Som när författaren Wera von Essen säger att hon ibland känner sig kristen av estetiska skäl. Eller som när prästen (samt hustru till statsministern) Birgitta Ed, berättar att hon ibland blir provocerad av Guds tystnad. Där finns det något som jag vill veta mer om. Tyvärr är det inte i den här podden som jag får göra det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.