De visar hur SD lurar svenska medborgare

Kalla fakta om SD:s propagandakanal blottar lögnerna

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein är med och styr Riks-redaktionens budget, inriktning och publicistiska beslut.

Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Trots att de inte sitter i regeringen har de allra mest inflytande över landets politiska inriktning.

De påstår sig vara den politiska rörelse som mer än andra värnar svenskarna. En utsaga som krockar med att de också är den politiska rörelse som gör mest för att föra svenska medborgare bakom ljuset. Något som framgår i TV4:s Kalla fakta, som granskat hur partiet agerar, under rubriken ”Trollfabriken”.

Om SD värnar svenskarna så mycket – varför ägnar de så mycket kraft åt att ljuga för svenskarna om hur de arbetar inom Sveriges demokratiska institutioner?

 

Kalla fakta har gjort en omfattande och genomarbetad granskning som tydligt visar hur SD, med lögner och manipulation som verktyg, försöker sprida desinformation som misstänkliggör andra.

Samtidigt som partiet döljer både hur de själva arbetar och är organiserade.

Reportern Daniel Andersson har, genom att bli medlem i SD, umgås i högerkonservativa kretsar och dricka öl med rätt personer, lyckats infiltrera mediekanalen Riks.

Under täckmantel arbetar Andersson i månad efter månad med att spela in, filma och kartlägga hur verksamheten bakom kulisserna egentligen ser ut.

Granskningen publiceras i två avsnitt, bara det första finns än så länge att se.

Men flera saker bevisas bortom tvivel:
Påståendet om att Riks är oberoende och inte längre en del av Sverigedemokraterna är en ren lögn från SD. Dold kamera visar inte bara hur Riks och partiorganisationen arbetar tillsammans och delar innehåll med varandra – utan också hur partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein är med och styr Riks-redaktionens budget, inriktning och publicistiska beslut.

Han leder också ett möte där han kommenderar alla anställda att snabbt dölja allt som visar hur SD och Riks hänger ihop, inför att Expressen ska komma på besök och göra reportage. ”De ska inte ana att det finns någon koppling”, inskärper han till sina anställda, ovetande om att TV4:s reporter spelar in. I nästa ögonblick, när han vet att han pratar med journalister, säger han att ”Riks är helt fristående” från partiet.

Lögner. Medvetna lögner med avsikt att lura svenska folket.

 

Aftonbladet Kulturs Mattias Beijmo skrev, med grund i experten Alberto Escorcias dataanalyser, inför valet 2022 om den systematiska valpåverkan Sverige utsattes för. Där framgår att sverigedemokratiska politiker och budskap sprids vidare genom aktiv manipulation. Omfattningen är så stor att det sannolikt påverkade valresultatet. Kanske till och med vem som till slut kunde bilda majoritet.

Även Dagens ETC har gjort bra granskningar av Sverigedemokraternas dolda och manipulerande aktiviteter online.

Kalla Fakta har, förutom samtal med flera av varandra oberoende källor, alltså också wallraffat under falsk identitet för att ta reda på hur det ligger till. Det första programmet tjänar främst till att slå hål på lögnerna om Riks, om hur Wallerstein arbetar och om att Sverigedemokraterna skulle bry sig om transparens och öppenhet. I den andra delen har reportern Daniel Andersson tagit sig in i och blivit en del av själva ”trollfabriken”. Det blir intressant att se vad han hittar.

 

Frågan man bör ställa sig redan efter första avsnittet är dock om vi ska fortsätta vara naiva? Ska man som medborgare lita på något de säger? Ska andra medier, seriösa sådana, fortsätta spela med i låtsasleken där Riks och dess företrädare är något annat än en propagandamaskin som rapar upp exakt vad partiet beordrar dem.

Café Bambino – Högerextrema influencers begår terrorbrott som PR-strategi

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.