Ny podd svämmar över av brittisk kvickhet

Gary Lineker har byggt ett poddimperium på god stämning

”The rest is entertainment” är det senaste tillskottet i Gary Linekers poddimperium – ett nav för rimliga, humoristiska poddar som är kulturkrigets motsats.

Hur gör man poddar älskvärda? Fotbollsstjärnan Gary Lineker har byggt ett brittiskt poddimperium på god stämning.

Från hyllade ”The rest is history” har hans Goalhanger productions skapat ”The rest is football”, ”The rest is money” och ”The rest is politics” där framgångsreceptet är rimliga, humoristiska samtal med spets, som en motpol till extremism och kulturkrig.

 

Den senaste podden i stallet är ”The rest is entertainment” med prisbelönta Guardian-kolumnisten Marina Hyde och Richard Osman, författaren bakom ”The thursday murder club”-serien och tidigare tv-producent. I varje avsnitt diskuterar de aktuell populärkultur som julens topplisteettor, realityserien ”Squid game: The challenge” och den spektakulära Vogue-intervjun med tv-profilen Lauren Sánchez och hennes fästman Jeff Bezos.

Det hade kunnat vara ännu en av alla snackpoddar där vi förväntas vara intresserade av vad två halvsmarta profiler tycker om något halvintressant, men redan efter några minuter vill jag jubla. ”The rest is entertainment” svämmar nämligen över av det britterna kallar ”wit”, en speciell sorts kvickhet och intelligens som det vore roligt att besitta ens en bråkdel av.

Älskvärdhet behöver inte kännas inställsam eller korkad

Inte minst är det ljuvligt att lyssna på två människor som verkligen kan något om sakerna de pratar om. I stället för ännu en slapp åsikt får vi ynnesten att höra en entusiastisk Osman analysera realityshower och Netflix-dokumentärerna om Robbie Williams och David Beckham ur sitt inifrån-perspektiv som tv-skapare. Det är också ljuvligt att få skrocka åt Hydes skarpa oneliners där hon kallar musikmogulen Simon Cowell för ”Karaoke-Sauron” och skämtar om att det enda Angelina Jolie och Henry Kissinger har gemensamt är kambodjanska barn (den ena har adopterat dem, den andre var den som gjorde barnen föräldralösa när landet bombades under Vietnam-kriget).

Hydes bitskhet kan säkert provocera, men balanseras av mysfarbror Osmans finurliga nördighet. Älskvärdhet behöver inte kännas inställsam eller korkad.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln