”Ihågkom oss till liv” – ett vinnande storverk

Joanna Rubin Drangers tecknade epos tog hem Nordiska rådets litteraturpris 2023

Joanna Rubin Dranger.

Ibland kan det vara svårt att som kritiker eller bara vanlig läsare bedöma vad som är bra, dåligt eller något annat. Berörande men platt. Spännande men ändå tunt. Språkligt utmanande men utan verklig styrsel eller innehåll. När jag tog mig igenom Joanna Rubin Drangers ”Ihågkom oss till liv” (Albert Bonniers förlag) kände jag aldrig en sådan tvekan.

Därför kan jag inte glädjas nog åt att hennes bok så otroligt välförtjänt kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2023.


”Ihågkom oss till liv” är en judisk släktberättelse, en nutidshistoria, ett sökande efter offren för förintelsen som glömts bort. Sakta får de konturer, kommer tillbaka. Joanna Rubin Dranger väver skickligt in sig själv och sin vardag utan att göra så stor affär av det. Hennes teckningar varieras från realistiska till medvetet lite klumpiga.

Boken är en sorts hybrid, inte en seriebok, inte en fackbok – både och, formmässigt lika sökande som temat.


När den kom ut i mars förra året recenserades den på våra sidor av Cecilia Djurberg, som bland annat skrev: ”visst går det fint att läsa boken som en illustration av hur alla människor är förbundna med varandra som delar av samma historia. Särskilt som tecknaren ritar in sina egna barn som vardagsrelief och påminnelse om att det kommer fler generationer som har rätt till sin historia.”

Litteratur och konst är inte bruksmanualer – ändå kan det påpekas att i vår tid av hastigt ökande antisemitism är Joanna Rubin Drangers forskning och bok nödvändigare än någonsin. Det är bara att gratulera alla som ännu inte läst: ni har något alldeles säreget storslaget framför er.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln