”Jag lämnar inte akademin försvarslös”

Utbildningsminister Mats Persson (L) bemöter Karin Pettersson – och får svar direkt

Mats Persson är utbildningsminister.

I en kulturartikel frågar sig Karin Pettersson om jag tänker försvara universiteten och svaret är enkelt – ja.

Jag kritiserar all form av hot, hat och hets inom akademin, oavsett om den kommer från extremhögern eller från ”woke-vänstern”.

Den som är verksam vid våra lärosäten ska kunna tänka fritt och pröva både sina egna och andras tankar. Akademins styrka ligger i att förutsättningslöst få söka ny kunskap, utan förbjudna ord eller skygglappar. Detta är grunden till akademisk frihet i en liberal demokrati.

Därför är det oförsvarbart när en student eller en grupp av studenter tar sig friheter som inte hör hemma inom akademin. Det kan röra sig om att störa undervisningen så att det i praktiken inte går att genomföra föreläsningar, men det kan även vara olika former av trakasserier eller direkta hot utanför undervisningstillfällen.

Det är också varför jag som ansvarig minister vill ta till lagstiftning för att ge universiteten större befogenheter att avskilja studenter när det är uppenbart att de beter sig olämpligt.

 

Förra hösten tog jag initiativ till en kartläggning av förekomsten av tystnads- och utpekandekultur, så kallad cancelkultur på svenska lärosäten. Responsen och gensvaret har varit mycket stor. Flera verksamma akademiker vittnar om att man har drivits till tystnad, sjukskrivning och i vissa fall uppsägning. När nu Pettersson anklagar mig för att agera ”på lösa grunder” tänker jag på de akademiker som upplevt sig tystnade, efter påtryckningar för att anpassa sig till studenternas identitetspolitiska agenda. Det går inte att blunda för att dessa attacker på den akademiska friheten inte enbart kommer från extremhögern, utan också från ”woke-vänstern”.

Regeringen tar den akademiska friheten på största allvar. I våras höjdes straffen för just hot mot lärare vid universitet och högskolor. I nästa steg kommer lärosätena få fler verktyg att använda när studenter hetsar och trakasserar anställda eller andra studenter. Akademin kommer inte lämnas försvarslös mot destruktiva krafter.

 

Mats Persson (L), utbildningsminister.

Svar direkt

Det är bra att utbildningsministern är tydlig med att han ska stötta universiteten i den offensiv som nu pågår från högerradikalt håll för att hota forskare och studenter.

Jag noterar dock att han inte längre lovar lagstiftning, utan nu pratar om att universiteten ska få ”fler verktyg”.

Det återstår att se vad det innebär. När det gäller kulturkrigsretoriken om ”woke-vänstern” så borde det vara under Perssons värdighet att uttrycka sig så slängigt och oprecist.

 

Karin Pettersson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.