Inget blir sig likt efter sommarens Ufo-förhör

Två poddar borrar ner sig i sommarens stora avslöjanden

Visste ni att hela världen som vi känner den förändrades i somras? Att vår själva existens plötsligt fått en ny kuliss att reflekteras mot? Det låter kanske dramatiskt men är precis så sommarens vittnesmål om amerikanska myndigheters hemliga aktiviteter med utomjordiska fynd och observationer beskrivs. I alla fall av de UFO-poddar jag förkovrat mig i under semestern.

Jag måste förtydliga något här: jag är egentligen inte speciellt intresserad av vare sig flygande tefat eller små grå män. Det hela har alltid känts både långsökt och ihåligt. Dessutom borde väl fler observationer hamnat på bild, med tanke på att varenda kvadratmeter täcks av övervakningskameror, satelliter och tusen miljoner influencers selfies. Även om det sistnämna i vissa fall skulle kunna beskrivas som främmande för den naturliga världen.

Även videobevis lades fram, som inte kunnat förklaras av vare sig NASA eller Pentagon

Men när visselblåsaren David Grusch trädde fram i våras och vittnade inför kongressen i juli så kändes det som något annat. Grusch bakgrund som underrättelseofficer med uppdrag att utreda just frågor om oidentifierade objekt och utomjordisk aktivitet gav såklart tyngd. Under ed berättade han om inte bara iakttagelser utan också om utomjordiska farkoster och kvarlevor som ska finnas i den amerikanska militärens ägo, gömda från politikernas insyn. Anklagelserna avvisades omedelbart av Pentagon, och sades bara hänvisa till andrahandskällor och sakna fysiska bevis.

Men med sig hade han stridspiloterna Ryan Graves och David Frevor, som berättade om sina egna iakttagelser. Även videobevis lades fram, som inte kunnat förklaras av vare sig NASA eller Pentagon. Det här är första gången en förstahandskälla vittnat under ed och fysiska bevis presenterats på den här nivån och enligt vissa är det just det här som förändrat allt. I ”The UFO rabbit hole Podcast” beskrivs det som en point of no return. Du kan inte få ner den här anden i flaskan igen. Enligt ”That UFO Podcast” är det här bara är början – inget blir blir sig likt efter det här. Jag kommer nog fortsätta lyssna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.