Berättar om systematisk terror i kyrkornas skolor

I ”Stolen: Surviving St Michaels” belyser ett enskilt fall hundra år av förtryck av Kanadas ursprungsbefolkning

Med tanke på hur symbiotiskt hela ens liv är med amerikansk kultur, historia och politik så är det fascinerande hur stor blind fläck Kanada är. Så nära men så långt borta i jämförelse. Jag minns vagt en nyhet från förra året om hur över 200 omärkta gravar hittats på ett före detta internatskoleområde för ursprungsbefolkning. Veckan efter följdes det av en blänkare om att ytterligare 750 upptäckts. Här nådde det knappt längre än TT-notis-nivå.

I podden Stolen: Surviving St Michael’s får journalisten Connie Walker reda på en tidigare okänd historia om hennes nu avlidna pappa, som hon hade lite kontakt med genom åren. Pappan hade stannat en misstänkt rattfyllerist under en polisutryckning. När han upptäckte att det var en präst som jobbat på den katolska skolan han gått på som liten, slog han helt sonika ner honom. Det kommer fram att prästen hade förgripit sig på pappan. Connie kan inte släppa den här historien och hur den eventuellt kan förklara hans våldsamma beteende mot henne och mamman.

Den här podden är ett lysande exempel på hur ett enskilt fall kan berätta en större historia. Det har i sin enskildhet en högst personlig anknytning till reportern bakom men i det större perspektivet skildrar det ett över hundraårigt system av systematiska övergrepp från det kanadensiska styret mot ursprungsbefolkningen. Barn skickades in i ett skolväsen styrt av kristna kyrkor – som använde sig av metoder präglade av övergrepp och underkastelse. Allt för att tvätta bort historien och rätta in en hel folkgrupp i det ”kanadensiska” ledet.

Fallet med Connie Walker och hennes pappa är intressant på flera plan. Dels hur hon själv återknyter till sin barndom och dels hur det sätts in i en större kontext när vittnesmålen om skolans terror växer fram. De sista avsnitten har inte släppts än, och jag väntar spänt på upplösningen, men klart på förhand är att podden belyser ett förskräckligt kapitel i närtidshistorien. Och förmodligen ett som alltför få hört talas om.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.