Rörande mänskligt i grundkurs om Banksy

Podden om världens mest kända gatukonstnär är frustrerande otajt

I ”The Banksy story” skildras den världsberömda gatukonstnärens väg från Bristols gator till de finaste gallerierna.

Flera saker irriterar mig med BBC-podden ”The Banksy story”, som kom ut i somras. Den störiga hissmusiken i bakgrunden. Hur programledaren James Peak ständigt måste påpeka att han inte är journalist, utan bara ett stort fan av Banksys konst. Dramaturgin är frustrerande otajt.

Den som drömt om en demaskering à la Hooja behöver inte heller göra sig besvär. Googla om ni är nyfikna, blir Peaks konklusion i sista avsnittet (se denna spoiler som konsumentupplysning).

I tio avsnitt försöker han skildra Banksys väg från Bristols gator till att bli världens kanske mest kända konstnär. En stor del av arbetet verkar ha gått ut på att hitta folk att prata med, då alla i Banksys närhet behövt skriva på kontrakt där de lovar att hålla tyst.

 

Steph Warren är ett undantag. När hon tvingades lämna sitt jobb i Banksys London-affär Pictures on walls vägrade hon skriva på kontraktet. Ändå är hon länge ett motvilligt intervjuoffer, som knappt ens vågar beskriva hur den hemlighetsfulla Banksy är som person (betraktande och underfundigt rolig). Hon är fortfarande lojal, men kluven. Både Warren och Banksy är stöpta i samma punkiga DIY-kultur, och krocken med den kommersiella konstvärlden blev åtminstone för henne förödande.

I affären sålde Warren Banksy-prints för 80 pund som direkt såldes vidare för 3 000 pund. Konstnären själv försökte på olika sätt stoppa krämandet, men hans motstånd tycktes snarare öka värdet.

 

Steph Warren upplevde allt på första parkett, hur de 2004 fyllde en utställningslokal med råttor (”rat” är ett anagram av ”art”) direkt från kloakerna (en uppenbar lögn, bekräftar Warren). När hon fastnade i ett heroinmissbruk började resan mot botten, och att Banksy valde att göra sig av med henne snarare än att erbjuda hjälp är fortfarande ett öppet sår. Att hon misstänktes ha sålt Banksy-verk olovligt blev spiken i kistan för deras relation. Hon fick aldrig veta att hon senare rentvåtts.

Warrens historia sticker ut som rörande konkret och mänsklig i en annars rätt vördsam grundkurs i Banksy-pedia.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln