Bedövande tråkigt höra AI-Oprah ge stresstips

Den nya tekniken må vara imponerande men resultatet är olyssningsbart

Det är gubbigt att förbanna ny teknik. Lackmustestet som kan visa om man blivit gubbe är helt enkelt att markera vid vilken ålder man inser att man inte vill vara med i samhället längre. Jag började ana oråd när jag blev yr av ordet kryptovaluta. Men gränsen passerades tydligt vid allt det rådande snacket om AI, som ger mig sådan fruktansvärd själslig epilepsi. Det är inte främst det att jag är orolig över att vi kommer bli slavar under en ny styrande artificiell samhällsklass. Det är snarare att kulturen kommer att bli så otroligt fattig om världen låter sig smittas av AI-lättja.

För ett par år sedan skrev jag om den sjukt deppiga podden The AI way to drift astray som var en slags AI-genererad nonsensmonolog. Nu har nya ÄNNU bedrövligare produktioner dykt upp. I podcast.ai generar ChatGPT och röstkloningsverktyg fiktiva samtal med verkliga personers röster. Exempelvis håller Oprah Winfrey ett anförande om sina bästa stresstips. I ett annat snackar Zach Galifianakis och Quentin Tarantino film. Det hela är rätt hemskt att lyssna på, delvis för att det är svårt att förstå poängen, mer än att det kan vara imponerande att se vad som går att göra med ny teknik. Men imponerande eller ej så är det de facto skräp – och olyssningsbart.

 

Vi bombarderas med nya podcasts där samtal i olika former förs med AI. Däribland svenska Konversationer med AI som är en intervju med ChatGPT. Det ligger så klart i tiden – men underhållningsvärdet i detta är för mig en gåta.

Det finns många områden där AI kan ta mark. Spotify kan säkert låta ChatGPT skriva ihop manus till otaliga seriemördardokumentärer. I massproduktionens medievarv är detta förmodligen en dröm. Jag blir mest uppgiven. Och det är inte bara paranoia. I Hollywood strejkar manusförfattare för att begränsa AI:s inflytande.

Jag vill inte höra en Drake-låt av en AI även om den är kanon. Jag vill inte se en Netflix-serie skriven av en skript, hur bra den än är. Spelar det någon roll om man gillar något en robot skapat? Nä, men det känns bara så fruktansvärt deppigt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.