Fyra katter att minnas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Det är roligt att förlaget Kabusa tagit sig an den danska författaren Christina Hesselholdt, en av den skandinaviska 90-talsgenerationens viktigaste prosaister. Stram i stilen, psykologiskt komplex och ofta med en drömsk skärpa i miljö och detaljskildringen. Hesselholdt skriver såväl för vuxna som för barn och har givit ut ett antal bilderböcker tillsammans med skilda illustratörer.

Hennes fjärde titel på den svenska förlaget, bilderboken Det tokiga katthuset, utkom samtidigt i Sverige och i Danmark. Förfarandet är lika efterbildligt som sällsynt. Litteraturen i vårt hörn av världen har allt att vinna på tätare förbindelser.

Hesselholdt har skrivit en ovanlig text som förefaller uttänkt för att passa Nordens okrönta kattdrottning bland illustratörer, Lilian Brøgger. Intrigen är enkel som en lapsus. Laura och hennes mamma skall vara kattvakter. De fyra katterna visar sig vara distinkta personligheter med högst specifika krav. Mer sker inte. Och ändå är det fullt tillräckligt.

Självfallet är det bilderna som gör boken. Brøgger spelar ut hela sitt register. Utan att kattaktigheten någonsin går förlorad tänjer hon vällustigt katternas former och karaktärer såväl åt det antropomorfa som åt det obegripligt djuriska hållet.

Laura och mamma må vara snabbt glömda, men i de fyra katterna har Brøgger lyckats skapa personligheter som med all säkert kommer att slinka in åtminstone i mina vardagliga samtal, skämt och drömmar.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.