”Jag var ett olyckligt barn”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-24

Carlos Ruiz Zafón var 13 år när han skrev ett manus på 800 sidor

Den spanske författaren Carlos Ruiz Zafón gjorde sanslös succé med ”Vindens skugga”.

Mysteriehistorien är den mest säljande spanska romanen efter ”Don Quijote”.

Nu är han tillbaka med ”Ängelns lek”.

PAKT MED DJÄVULEN I Carlos Ruiz Zafóns nya bok ”Ängelns lek” får huvudpersonen veta att han bara har ett år kvar att leva. ”Om jag vore i samma situation skulle jag göra precis som han Sluta en pakt med Djävulen för att leva längre”, säger författaren själv.

Han har jobbat i reklambranschen, skrivit filmmanus i Hollywood under flera år och författat ungdomsböcker. Men med sin första vuxenbok, ”Vindens skugga”, hittade Carlos Ruiz Zafón definitivt rätt. Boken såldes i 40 länder.

Det gav mersmak. Zafón planerar en serie på fyra romaner, och nummer två, ”Ängelns lek”, toppade snabbt försäljningslistorna i flera länder. Nu kommer den på svenska.

Efter framgången följde ett PR-flängande över hela världen. Men nu är Carlos Ruin Zafón för tillfället tillbaka i hemstaden Barcelona och arbetar. Han gör gärna en intervju via mejl.

”Ängelns lek” är skriven i samma genreöverskridande stil som sin föregångare. Här finns en kärlekshistoria, gotisk skräck, laddad mystik och en sorts kriminaldrama.

Tror du på magi i verkliga livet?

– Nej, livet självt är i mycket ett mysterium. Jag måste säga att jag är en väldigt rationell varelse, med en realistisk syn på saker.

En bra intrig räcker inte

Ändå är den mystiska, dunkla stämningen i romanerna lika viktig som själva handlingen, enligt författaren. Ja, atmosfären kan rentav vara det som är själva berättelsen.

– En roman måste innehålla flera olika baser förutom intrigen för att erbjuda något av värde till läsaren: karaktär, stil, språk, design, struktur, yta, fantasi och undertext.

I centrum av ”Ängelns lek” står författaren David Martin, som under pseudonym skrivit en rad storsäljande rysare. En dag får han ett uppdrag av en gåtfull förläggare, som kan vara antingen ängel eller djävul: Att i en bok lansera en ny religion.

– Själv skulle jag inte försöka mig på det. Men om jag var tvungen skulle den religionen gå ut på tolerans, respekt för andra och frihet från fördomar. En sådan bok skulle dock knappast bli succé...

Hjälten i ”Ängelns lek” har en trasig uppväxt. Pappan är mördad, mamman vill inte veta av honom. För att fly verkligheten söker han sig till böckernas fantasivärld.

Brådmogen och arrogant

Som bokslukare känner Carlos Ruiz Zafón igen sig. Han har beskrivit sig som en udda fågel i sin familj, olik sina föräldrar och sina två äldre bröder. I skolan kände han sig som en outsider, en brådmogen och arrogant kille som skrev en 800-sidig roman i gotisk stil redan som 13-åring.

– Jag var inte en särskilt lycklig pojke, även om jag inte hade det så illa som David i boken. Jag lyckades klara mig igenom den tiden mer eller mindre okej. Som barn var jag fascinerad av böcker, musik, film, arkitektur – ja, av skönhet i allmänhet. Jag är inte säker på att jag ändrat mig så mycket som person sedan dess. Ganska störande, om man tänker efter.

Passionen för litteraturen genomströmmar hans historier. Om ”Vindens skugga” handlade om läsandet, så rör sig ”Ängelns lek” kring skrivandet. I båda figurerar en hemliga gravkammare för bortglömda böcker.

”Jag är samma person nu”

– För mig är böckernas värld intelligens, kunskap, skönhet, känslor och identitet. Jag andas böcker, historier och språk. Det är vad jag är, på ont och gott.

Hur har framgången påverkat dig? Är du en lyckligare människa?

– Självklart är jag lycklig över att så många läsare uppskattar mina böcker, och jag är tacksam för det. Annars tror jag inte att jag påverkats. Jag är samma person, och samme författare, som tidigare. Enligt min erfarenhet är det mer omgivningens syn på en människa som förändras av framgång.

Carlos Ruiz Zafóns 10 tips...

...på döda författare som bör uppskattas:

Charles Dickens

?William Faulkner

?Charlotte Brontë

?John DosPassos

Honore de Balzac

Alexandre Dumas

?Graham Greene

?Raymond Chandler

?Emile Zola

?Victor Hugo

...på filmer som är lika bra som historiestudier:

?Blade Runner

?Gudfadertrilogin

?Schindlers List

?Alien

?Citizen Kane

?Purpurfärgen

?Seven

?L A Confidential

?E.T.

?Hajen

Källa: www.carlosruizzafon.co.uk

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln