Så kan ledare också störtas

I Grekland och Spanien är det José Luis Zapatero och Giorgos Papandreou. I Storbritannien var det Gordon Brown. Socialdemokratiska premiärministrar med gigantiska problem direkt kopplade till sina länders finansiella ställning.

I Australien gjorde Kevin Rudd så gott som allt rätt. I motsats till sina europeiska partikolleger kunde Rudd glädja sig åt att det mesta av den ekonomiska krisen gick Australien förbi.

Inga skenande arbetslöshetssiffror, hyfsat bra tillväxt, stabilt betalningssystem och inga kollapsade banker för staten att ta hand om – Rudds expansiva ekonomiska politik i ett tidigt skede mötte stor respekt både på hemmaplan och i omvärlden. I opinionen tycktes han stå orubblig.

Men så vände allt. Rudd föll snabbare än det går att säga börskrasch, eller intrigspel. Något spelade en kvardröjande besvikelse över Rudds reträtt på klimatområdet in. Men tre ord kan i huvudsak sammanfatta hans fall: gruvindustri, skattehöjning, Gillard. Gillard heter Julia i förnamn och är sedan en vecka tillbaka ny Laborledare och premiärminister.

Julia Gillard hade annars för bara en kort tid sedan avfärdat alla spekulationer om att hon ville ta över. Det är Rudd som ska leda partiet inför det val som troligen kommer att hållas i höst, hävdade hon bestämt.

Att hon ändrade sig så snabbt har med väljarnas flyktiga beteende att göra – och med en intensiv kampanj från Australiens mäktiga gruvindustri mot den särskilda skatt på just gruvornas vinster som Rudd ville införa. Gruvbossarna skrämdes, knappast originellt men effektivt, med kapitalflykt och jobbförluster. Väljarna blev rädda och började överge Labor.

Kevin Rudd, som för bara ett par månader sedan ansågs som Australiens populäraste politiker på flera decennier, hade gjort sitt. 24 juni tog Julia Gillard över Rudds båda uppdrag. Det har beskrivits som kuppartat, men utan någon påtaglig dramatik och uppenbarligen till väljarnas ombytliga tillfredsställelse.

Så störtades en alldeles nyligen hyllad partiledare och premiärtminister. Kanske därför att det som anses bra för gruvindustrin också anses bra för Australien. Eller för att ett nytt ledarskap anses bättre för gruvindindustrin? Det återstår att se.

Följ ämnen i artikeln