Stoppa talmannens obegripliga beslut

I 30 år har Right Livelihood Award delats ut i riksdagen. Men nu sparkar Urban Ahlin (S) ut stiftelsen.

Vad håller talmannen Urban Ahlin (S) på med?

I lördags avslöjade SVT att talmannen bestämt att Right Livelihood Award, även känd som "alternativa Nobelpriset", inte längre ska få tillgång till riksdagens salar.

I 30 år har den religiöst och politiskt obundne Right Livelihood Award-stiftelsen delat ut pris till personer som arbetar för fred, miljö och social rättvisa. Men nu ska alltså ceremonin inte längre få hållas i riksdagen.

Förklaringen håller inte

Beslutet att slänga ut stiftelsen framstår som obegripligt och ogenomtänkt. Right Livelihood har ett brett stöd från alla etablerade riksdagspartier genom Sällskapet för Right Livelihood-priset i riksdagen, Särla. Och det är sällskapets medlemmar som står som värdar för prisutdelningen. Dessutom är traditionen att talmannen bjuder in pristagarna till en gemensam lunch tillsammans med riksdagens ledamöter och där talmannen också öppningstalar.

Men den mångåriga traditionen bröt Urban Ahlin när han blev talman år 2014. Och nu distanserar han sig ytterligare genom att porta prisutdelningen från riksdagen.

Så vad är det Urban Ahlin (S) vänder sig mot? Den enda motivering som han har kunnat ge är att det råder lokalbrist. Men det argumentet håller knappast.

Politisk ängslighet

I huvudsak sker prisutdelningen i andrakammarsalen, som står tom större delen av tiden, och det vid tillfällen där riksdagen inte sammanträder. Just för att det inte ska krocka med annan aktivitet.

Men det kan finnas en annan förklaring och som Ahlin inte vill tala om: politisk ängslighet. Samma år som Ahlin blev talman utsågs den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden till en av mottagarna av Right Livelihood-priset. Det här väckte en del reaktioner hos den då avgående utrikesministern Carl Bildt (M) som protesterade mot utdelningen.

Om man bortser från vad olika politiker tycker personligen så har det här priset haft en väldigt stor betydelse för pristagarna.  Hälften av mottagarna kommer från utvecklingsländer. Många arbetar i motvind i sina hemländer. Som tillexempel förra årets pristagare, hbtq-aktivisten Kasha Jacqueline Nabagesera från Uganda.

Karaktär

Till SVT säger Urban Ahlin "riksdagen är ingen konferensanläggning för externa aktörer". Det där är ett märkligt uttalande som visar att Ahlin inte förstår hur viktigt priset är och hur viktig lokalen där det delas ut är.

Att i Sveriges riksdag kunna dela ut priser till vår tids viktigaste samhällsförändrare, från Denis Mukwege till Wangari Maathai, säger något om vilket sorts land vi är och vilka sorters idéer och ideal vi värnar.

Att som talman sparka ut Right livelihood och hänvisa dem till någon konferensanläggning säger också en hel del om ens karaktär.

Följ ämnen i artikeln