Tandlöst mot terrorn, Alice Bah Kuhnke

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke skyller ifrån sig.

För ett år sedan lyckades "Malik" återvända till Sverige från Islamiska staten. I söndagens "Agenda" i SVT sändes en unik intervju med honom där han beskrev upplevelsen i IS i Syrien som sitt livs värsta misstag. Nu efterfrågar "Malik" någon att prata med om sina traumatiska erfarenheter.
Det kan tyckas vämjeligt av någon som frivilligt har anslutit sig till världens grymmaste terrorsekt att beklaga sig över bristen på stöd från det svenska samhället.

En sådan person borde först och främst sitta inlåst. Sedan förra året har regeringen också sett till att vi har en lagstiftning på plats så att den som reser utomlands i syfte att begå eller förbereda terrorbrott kan dömas till fängelse.
Men Maliks synpunkter har trots allt poänger.

Behov av avhopparprogram

Behovet av ett nationellt avhopparprogram i Sverige likt de som redan finns i flera andra europeiska länder är tydligt. Det är alarmerande att det fortfarande görs så pass lite för att avradikalisera de som har återvänt från IS. I synnerhet som Säpo anser att dessa personer utgör ett av de största terrorhoten mot landet.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har ansvar för frågan och hon gjorde en särdeles blek insats i "Agenda" i går. Hon menar att det är kommunerna som har det grundläggande ansvaret för att de dömda terroristerna ska slussas tillbaka i samhället igen. Varför de inte har lyckats med sitt uppdrag beror på brist på erfarenheter och felprioriteringar av resurserna, enligt ministern.
På ren svenska betyder det att skylla ifrån sig.

Ligger i landets intresse

Sveriges 290 kommuner kommer aldrig att kunna erbjuda ett likvärdigt och fullt fungerande rehabiliteringsprogram för människor som har hjärntvättats av en av världens mest framgångsrika religiösa sekter.

Det behövs statliga medel och expertkompetenser för sådana insatser. Ett sådant program borde också ligga i hela landets intresse.
Sedan 2012 har cirka 300 svenskar rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar. Drygt hälften har återvänt till Sverige. Många är kvinnor och barn, men det är också unga män som Malik, som beskriver att han är utsatt för stora påtryckningar att gå med i IS igen.

Skyll inte på kommunerna

Det krävs brådskande insatser för att förebygga återfall, men också för att inte dessa personer ska ta ut sin bitterhet på samhället med terrorvåld.
Att i det läget skylla på kommunerna duger inte.
Inte har det blivit bättre av röran kring den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, eller av att Alice Bah Kuhnke fick det tandlösa och alldeles för flummiga uppdraget som demokratiminister.

Ansvarsfrågan måste stramas upp.

Vi har haft fungerande exitprogram för kriminella gängmedlemmar och högerextremister. Då kan det inte vara omöjligt att få fram en skräddarsydd avhopparverksamhet även för IS-avhoppare.

Terrorn stoppas inte av
förbudet

Följ ämnen i artikeln